Филантропът милиардер Бил Гейтс отхвърли някои от конспиративните теории, разпространяващи се в интернет, обвиняващи го в създаването на епидемията от новия коронавирус (COVID-19).

"Това е лоша комбинация от пандемия и социални медии и хора, които търсят много просто обяснение", подчерта основателят на Microsoft в интервю за CNN.

Подправени снимки и изфабрикувани новинарски статии, създадени от теоретици на конспирацията, споделяни хиляди пъти в социалните мрежи и приложения за съобщения на различни езици, насочени срещу Гейтс, станаха популярни онлайн от началото на пандемията насам.

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

Бил Гейтс: Няколко дози ваксина може да са необходими за защита от коронавируса

70-80% от световното население трябва да се ваксинира

Видео, обвиняващо Гейтс, че иска да "елиминира 15 процента от населението" чрез ваксинация и електронни микрочипове, събра милиони гледания в YouTube.

"Нашата фондация е дала повече пари за закупуване на ваксини за спасяване на човешки животи в сравнение с която и да е група", отбеляза Гейтс, визирайки едноименната си фондация.

Той обеща 250 млн. долара в усилията за борба с пандемията, а през последните 20 години неговата фондация е похарчила милиарди долари за подобряване на здравеопазването в развиващите се страни.

"Така че просто променете мнението си. Казвате, ок, ние правим пари и се опитваме да убиваме хората с ваксини или като измислим нещо", продължи Гейтс.

"А най-малкото е вярно, ние сме свързани с ваксини, но вие всъщност сте прекъснали връзката", каза той и добави, че се надява конспирациите да не генерират "колебание" по отношение на ваксините.

Борис Джонсън за противниците на ваксините: Те са побъркани

Борис Джонсън за противниците на ваксините: Те са побъркани

Смята, че до средата на 2021 г. пандемията щяла да е утихнала

От началото на кризата проверката на фактите на АФП развенча десетки слухове против Гейтс, разпространяващи се в платформи като Facebook, WhatsApp и Instagram на различни езици, включително английски, френски, испански, полски и чешки.

Редица обвинения, включително публикации, в които се твърди, че ФБР са арестували Гейтс за биологичен тероризъм или че подкрепя западен заговор за отравяне на африканци, споделят обща нишка.

Те обвиняват магната в експлоатиране на кризата, независимо дали е за "контрол на хората" или за печелене на пари от продажба на ваксини.

"Аз съм голям вярващ в излизането на истината", отбеляза Гейтс пред CNN.

Това не е първият път, в който Гейтс е взиман на мушка от теоретици на конспирацията. Когато вирусът Зика избухна през 2015 г. в Бразилия, той беше една от няколкото мощни западни фигури, обвинени за болестта.

Други слухове твърдят, че той е скрит рептил, стар фаворит сред онлайн троловете.