Иракската армия е само на дни от това да приключи операцията по връщането на Мосул от ДАЕШ (Ислямска държава), съобщават иракски военни.

Ген. Отман ал-Ганими коментира пред Би Би Си, че се надява джихадистите ще бъдат победени в града преди започването на "Рамадан" на 26 май. Последното напредване на север е изтласкало остатъците от съпротивата им в още по-малко пространство, допълва той.

Мосул пада в ръцете на ДАЕШ през 2014 и е тяхната най-голяма градска крепост в Ирак. Про-правителствените сили започнаха голяма офанзива по превземането на града през октомври с подкрепата въздушни удари на водената от САЩ коалиция. Успяват да завземат източната част на Мосул през януари и започнаха нападение над западната февруари.

По-малко от хиляда джихадисти са обградени в няколко северозападни квартала, включително и "Старият град", заедно с около 450 хиляди цивилни.

Седмица по-рано, части от 9та бронирана бригада на армията и части от силите за бързо реагиране на вътрешно министерство отвориха нов фронт на север, след настъплението над гъсто населената стара част на града.

Настъплението в Мосул набира скорост

Настъплението в Мосул набира скорост

Докато армията атакува "Ислямска държава" от северозапад

Напредването беше затруднено от ожесточена съпротива, коли бомби и снайперисти, но според ген. Ганими това вече е преодоляно.

В сряда полицейският генерал-лейтенант Раид Джавдат заяви, че силите за бързо реагиране са влезли в предградията на квартал Иктисадиин, югоизточно от Мушарфа и са убили десетки бойци в тежки сблъсъци.

Джихадистите извършиха газова атака в Западен Мосул

Джихадистите извършиха газова атака в Западен Мосул

Изстреляли са ракета с хлор

Организацията на обединените нации заяви, че в битката са загинали или ранени повече от 8000 цивилни, но тази цифра включва само хора, прехвърлени в медицински заведения. Иракската армия не съобщава своите жертви, но генерал от САЩ каза в края на март, че са загинали 774 иракски военни и са ранени 4 600.

Повече от 620 000 цивилни граждани са били разселени от боевете, 414 000 от тях са от западен Мосул, съобщават иракските власти. Повечето са избягали в близките лагери и приемни центрове. Други остават с роднини и приятели. ООН твърди, че още 100 до 200 хиляди души може да избягат от последната битка за "Стария град".

ООН: Бежанците от Мосул вече над 300 000

ООН: Бежанците от Мосул вече над 300 000

302 400 души са разселени

В понеделник Международният комитет на Червения кръст изрази загриженост за цивилните в районите, окупирани от ДАЕШ, като заяви, че те са изправени пред "много сериозен избор", тъй като няма доставки на храна и вода.

"Тази хора не само са изложени на непосредствените опасности от самия конфликт, но също така се сблъскват с последиците от това, че вече не разполагат с достъп до основни суровини, нужни им да живеят", заявява заместник-директорът на Червения кръст за Близкия изток Патрик Хамилтън пред Ройтерс. "Хората нямат достатъчно храна, нямат вода", добавя той. "Бебетата, възрастните и всички разбира се, са много уязвими и може би вече умират".