Бившият митрополит на Калаврита и Егиалия Амвросий заяви в неделя, че отлъчва от църквата гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, министъра на образованието и вероизповеданията Ники Керамеос и заместник-министъра на гражданската защита Никос Хардалиас, предаде РИА "Новости".

Синодът на Гръцката православна църква обаче заяви, че това решение е невалидно и незаконно.

В неделя в Гърция вярващите успяха да присъстват на Неделната литургия за първи път от месец и половина, след като преди това това беше забранено поради опасността от разпространение на коронавирус.

След литургията бившият митрополит, известен с крайно десните си изказвания, обяви отлъчването.

Преди три дни Амвросий каза, че ако министърът на образованието Керамеос не се извини за своите "богохулни думи", че коронавирусът се предава със слюнка и следователно с тайнството, той ще я отлъчи от църквата.

Гръцката църква отстъпи

Гръцката църква отстъпи

Спират службите в храмовете заради коронавируса

Припомняме, че през март Светият синод на православната църква на Гърция се съгласи в понеделник да прекрати всички ежедневни служби и ритуали за неопределено време като част от усилията на правителството да ограничи разпространението на новия коронавирус.

Епископите решиха също, че църквите остават отворени само за частни молитви и че сватбите и кръщенията се отлагат за неопределено време. Погребенията се провеждаха в тесен семеен кръг.

Синод не забрани изрично присъствието на вярващите за Великден, но призова уязвимите хора да останат у дома.

Църквата упорито се придържаше към тезата, че светото причастие и молитвата пазят от опасната пандемия.