Картър Пейдж, бивш съветник по външна политика на президента Доналд Тръмп, бе разпитан от американски конгресмени, съобщава Ройтерс.

Той разкри, че се е срещнал с руски вицепремиер при две пътувания в Москва през 2016 г. и се е консултирал с високопоставени служители в предизборния щаб на американския лидер относно едното посещение.

Първоначално Пейдж заяви, че не се е срещал с официални представители на руското правителство по време на визита през юли 2016 г., но впоследствие каза, че за "кратко" се е срещнал с руския вицепремиер Аркадий Дворкович, а също така го е видял на вечеря през декември 2016 г.

Запитан дали е имал частна среща с Дворкович при втората визита, Пейдж отговори, че са се срещнали на вечеря през декември, когато е бил с хора от университета.

Той също така каза, че е съобщил на предизборния щаб на Тръмп за пътуването си през юли 2016 г., включително и на републиканския сенатор Джеф Сешънс, който в момента е главен прокурор.

От месеци Пейдж твърди, че посещенията и срещите в Русия не са свързани с ролята му на съветник в кампанията на Тръмп.

Той бе разпитан в продължение на седем часа от членове на Комисията за разузнаване към Камарата на представителите, които разследват дали Русия се е намесила на президентските избори. Разпитът е проведен през миналия четвъртък, но информацията бе изнесена тази седмица.

Пътуването на Пейдж до Москва през юли 2016 г. е станало след присъединяването му към Тръмп. Той използвал посещението, за да изнесе проруска реч в университет.

Пейдж разкри, че е бил разпитан от ФБР за Русия и изборите четири или пет пъти тази година.