Бивш шеф на ЦРУ Р. Джеймс Улси и високопоставен разузнавач от комунистическа Румъния генерал-лейтенант Йон Михай Пачепа представят нова теория за убийството на президента на САЩ Джон Ф. Кенеди. Нова книга, твърди, че Лий Харви Осуалд ​​е инструктиран от съветския лидер Никита Хрушчов да убие Кенеди, пише "Индипендънт".

Според твърденията, по-късно СССР се отказали от убийството, но Осуалд ​​не искал да се откаже и е изпълнил плана, както е предвидено първоначално.

Улси е бивш директор на централното разузнаване, ръководи ЦРУ от 1993 до 1995 г., а Пачепа е бивш ръководител на румънското разузнаване, получил политическо убежище в САЩ през 1978 г. и починал по-рано този месец.

Според авторите СССР вербували Осуалд ​​през 1957 г., когато е бил американски морски пехотинец, служил в Япония, и те твърдят, че през 1962 г. той е инструктиран, вероятно от самия Хрушчов, да започне подготовка за убийството на президента Кенеди.

Допълват обаче, че между юни 1962 г. и април 1963 г. СССР променили мнението си и отменили мисията, след като "разбрали, че безумните идеи на Хрушчов водят до ужасна репутация за страната".

Но "дори след като КГБ заповяда на Осуалд ​​да се оттегли, Осуалд ​​упорито продължава с това, което смята за лична мисия, възложена му от неговия герой Хрушчов. Осуалд знаеше, че Никита Хрушчов, лидерът на рая и новия дом на Осуалд, Съветския съюз, му бе поверил тази задача и бе уверен, че може да я изпълни", пишат авторите.

Двамата автори не предлагат доказателства за заповед за убийство или за заповед за промяна на курса. Те казват, че всички доказателства се съдържат в 26-томен доклад на Комисията на Уорън, но че голяма част от него е "шифрована".

"Декодирани, тези доказателства доказват, че убиецът на Джон Ф Кенеди, Лий Харви Осуалд, е имал нелегална среща в Мексико Сити със своя съветски офицер, другарят Костин", пишат авторите, "който ... принадлежи към отдел 13 на КГБ за атентати в чужбина".

Те също така предлагат доказателства за среща на Осуалд ​​с агенти на КГБ и други приготовления за него и семейството му да замине в Съветския съюз след мисията, често под формата на писма.

Докладът на комисията на Уорън по случая с убийството на Кенеди постановява, че "няма доказателства, че Лий Харви Осуалд ​​или Джак Руби са били част от някаква конспирация, вътрешна или чужда".

Конспиративните теории около убийството на президента Кенеди остават преобладаващи след смъртта му през 1963 г., като мнозина отказват да повярват на официалния разказ, че Осуалд ​​е действал сам.

Архивите говорят - убийството на Кенеди и тайните операции на ЦРУ
на живо

Архивите говорят - убийството на Кенеди и тайните операции на ЦРУ

88% от документите са разсекретени