Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак е признат за виновен по всички седем обвинения на първия процес срещу него, свързан със скандала 1MDB за милиарди долари, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Започна процесът срещу бившия премиер на Малайзия Наджиб Разак

Започна процесът срещу бившия премиер на Малайзия Наджиб Разак

Наджиб Разак пледира невинен по седем обвинения

Разак отхвърля обвиненията по случая, който се смята за една от най-големите финансови измами в света. Стотици милиарди долари са разграбени от държавен фонд за развитие. Скандалът разтърси малайзийската политика и доведе до свалянето на Обединена малайска национална организация (UMNO) на Наджиб от власт, която управлява 61 г. Също така доведе до серия от разследвания в държави по света.

По-малко от две години след свалянето й от власт, UMNO отново пое управлението през март, макар че е в коалиция, ръководена от премиера Мухидин Ясин.

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Наджиб е арестуван в офиса си и днес ще се изправи пред съда

Срещу Наджиб се водят общо пет отделни съдебни дела във връзка със скандала. Днешната присъда се отнася за седем обвинения в прехвърлянето на 9,9 милиона долара от SRC International - бивша част на малайзийската стратегическа компания за развитие 1Malaysia Development Berhad (1MDB), в банкови сметки на бившия премиер с посредничеството на компании.

67-годишният написа във "Фейсбук" в понеделник вечерта, че е готов да се бори до край. Той отбеляза, че ще обжалва, ако бъде признат за виновен, и също очаква прокуратурата да обжалва, ако бъде оправдан.

Бившият премиер на Малайзия Разак обвинен в пране на пари

Бившият премиер на Малайзия Разак обвинен в пране на пари

1MDB се разследва от най-малко шест държави

"От първия ден казах, че това е шансът да изчистя името си", отбеляза бившият министър-председател.

По време на процеса бе разкрито как Наджиб при един случай е похарчил 800 000 долара за бижу в Италия за един ден, а месеци по-късно 108 000 долара в бутик на "Шанел" на Хавайските острови.

Той пледира невинен по обвиненията в злоупотреба с доверие, пране на пари и злоупотреба с власт. Разак може да получи солидна глоба и до 20 г. затвор по всяко обвинение.

Министерството на правосъдието на САЩ вярва, че общо 4,5 милиарда долара са откраднати от 1MDB и са изпрани от приближени на бившия премиер. Повече от 700 милиона долара са прехвърлени в банкови сметки на Наджиб. Съпругата му и няколко представители от партията и правителството му също са съдени.

Миналата седмица "Голдман сакс" постигна договорка за 3,9 милиарда долара в замяна Малайзия ще оттегли обвинения срещу инвестиционната банка за ролята й в продажбата на 6,5 милиарда долара в облигации от 1MDB.

Наджиб Разак обвини новите власти в Малайзия в кампания срещу него

Наджиб Разак обвини новите власти в Малайзия в кампания срещу него

Монголия настоява и за разследване на убийството на жена от приближени до него

По-късно стана ясно, че Разак е осъден на 12 г. затвор.