Бившият премиер на Малайзия Наджиб Разак пледира невинен по седем обвинения в началото на дългоочаквания процес, свързан с финансов скандал, който шокира света, пише сингапурският вестник "Стрейт таймс".

Срещу Разак са повдигнати три обвинения в злоупотреба с доверие, едно обвинение в злоупотреба с власт и три обвинения в пране на пари. Според прокуратурата Разак е взел повече от 10 милиона долара от SRC International - бивша част на малайзийската стратегическа компания за развитие 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Малайзия повдигна обвинения срещу „Голдман сакс”

Малайзия повдигна обвинения срещу „Голдман сакс”

Става въпрос за злоупотреба с 2,7 милиарда долара

Разак отхвърля обвиненията и ги определя като политически мотивирани. Съпругата му също е обвинена в пране на пари и данъчни измами.

Процесът трябваше да започне през февруари, но на няколко пъти беше отлаган заради обжалване на процедурни въпроси от страна на защитата.

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Наджиб е арестуван в офиса си и днес ще се изправи пред съда

Свързаният със SRC процес е първият от четирите срещу Наджиб, срещу когото общо са повдигнати 42 обвинения в корупция и пране на пари.

1MDB се разследва в най-малко шест държави за пране на пари. Държавният департамент на САЩ твърди, че най-малко 3,5 милиарда долара са откраднати от държавния фонд на Малайзия.