Властите на Малайзия повдигнаха обвинения срещу инвестиционната банка "Голдман сакс" и двама бивши служители на банката във връзка с разследване на малайзийската стратегическа компания за развитие 1Malaysia Development Berhad (1MDB) за корупция и пране на пари, съобщават световни агенции.

Главният прокурор на Малайзия Томи Томас разкри, че обвиненията срещу банката и двамата бивши служители са повдигнати в съответствие с Наказателния кодекс на държавата. Също така са повдигнати обвинения и срещу двама бивши служители на малайзийската компания.

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Арестуваха експремиера на Малайзия Наджиб Разак

Наджиб е арестуван в офиса си и днес ще се изправи пред съда

Банката е излъгала и е дала подвеждаща информация за 1MDB.

Става въпрос за злоупотреба с 2,7 милиарда долара.

1MDB се разследва в най-малко шест държави за пране на пари. Държавният департамент на САЩ твърди, че най-малко 3,5 милиарда долара са откраднати от държавен фонд на Малайзия.

Малайзия повдигна обвинения срещу бившия премиер Наджиб Разак като част от скандала 1MDB.

Обвиненията, които Разак отхвърля, са свързани с три трансфера на 10 милиона долара в негови банкови сметки от SRC International - бивша част на фонда 1MDB, който според американски разследващи е бил разграбен от приближени на бившия министър-председател.

Бившият премиер на Малайзия Разак обвинен в пране на пари

Бившият премиер на Малайзия Разак обвинен в пране на пари

1MDB се разследва от най-малко шест държави

Корупционният скандал 1MDB, описван като най-големия в историята на Малайзия, е свързан с присвояването на милиарди долари, които са изхарчени за луксозни имоти, частна яхта, холивудски филми и покупки.

В Малайзия конфискуваха луксозни стоки от жилища на бивш премиер за $273 млн.

В Малайзия конфискуваха луксозни стоки от жилища на бивш премиер за $273 млн.

Сингх поясни, че им е отнело 16 дни да преброят иззетите луксозни стоки