Бившият шеф на "Нисан" Карлос Гон, който очакваше съдебен процес в Япония през април догодина по обвинения в укриване на доходи и други финансови злоупотреби, е избягал от домашния си арест и сега е в Бейрут, съобщава "Спутник".

"Сега съм в Ливан. Не избягах от закона, избягах от несправедливостта и политическото преследване", посочва Гон в свое официално изявление.

Някогашният високопоставен служител в световната автомобилна индустрия има бразилско, френско и ливанско гражданство. Той обаче не разкри как е успял да избяга от домашния арест и да напусне Япония.

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон за втори път пуснат под гаранция

Бившият шеф на Nissan Карлос Гон за втори път пуснат под гаранция

Това е второто освобождаване на Гон под гаранция

Гон заяви, че отказва да бъде "заложник на заплетената японска правосъдна система с нейната презумпция за виновност, дискриминация и отричане на основните човешки права".

Той загатна, че е възможно следващата седмица да направи изявление пред медиите.

Един от адвокатите на Гон - Хуничиро Хиронака, отрече да е замесен в бягството на клиента си. Той призна, че извършеното от Гон е нарушение на условията за освобождаване под гаранция.

Относно документите, които клиентът му вероятно е използвал, за да напусне Япония, Хиронака посочи, че "трите паспорта са у адвокатите".

От своя страна високопоставен служител на японското външно министерство заяви, че Япония и Ливан не са се споразумявали за екстрадиция, така че Гон не може да бъде предаден на Бейрут без съгласието на страната.

Карлос Гон обвини "Нисан", че арестът му е резултат от "заговор и предателство"

Карлос Гон обвини "Нисан", че арестът му е резултат от "заговор и предателство"

"Нисан" забранява на всички служители да разговарят с мен"