Задържаният автомобилен магнат Карлос Гон смята, че арестът му и обвиненията срещу него са резултат от "заговор и предателство" на бившия му работодател "Нисан", съобщава "Франс прес"

Гон коментирал за японското бизнес издание Nikkei, че "няма съмнение", че обвиненията срещу него са били мотивирани от ръководителите на "Нисан", които се противопоставят на по-голямата интеграция на компанията с френския ѝ партньор "Рено", с която са в общ конгломерат.

Карлос Гон остава в ареста до 11 януари

Карлос Гон остава в ареста до 11 януари

Мярката му бе удължена с 10 дни

Това е първото интервю за медиите на Гон след шокиращия му арест на 19 ноември, когато беше приведен в арест в Токио, където той страда от видими здравословни проблеми.

64-годишният бизнесмен получи отказ на няколко пъти да бъде пуснат под парична гаранция, като съдът смята, че може да отлети от Япония и може да се опита да унищожи доказателства.

Ала той отново подчерта, че нямало да избяга и че щял да се защити.

"Всички доказателства са в "Нисан", а "Нисан" забранява на всички служители да разговарят с мен", добави той.

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Бившият председател на Nissan получи обвинения за финансови злоупотреби

Ако бъде осъден в Япония, може да получи до 10 години затвор и глоба до 6,2 млн. долара

Дори собственият му адвокат заяви, че е малко вероятно той да бъде освободен преди съдебния процес, чието започване може да отнеме до шест месеца предвид сложността на случая.

Срещу Гон са повдигнати три отделни обвинения, които той отхвърля. Той е обвинен в укриване на доходи между 2010 и 2015 г. в размер на 5 млрд. йени (46 млн. долара), като е продължил да го прави още три години.

Той също така е обвинен в сложна схема, с която се е опитал да прехвърли на "Нисан" лични загуби при обмен на валута, както и в използването на средства на компанията за възстановяване на средства на негов саудитски контакт.

Изпълнителният директор, който някога беше възхваляван за обръщането на лошите резултати на "Нисан", беше отстранен като председател на японската компания, както и на "Мицубиши". Той подаде оставка като председател и главен изпълнителен директор на френската компания "Рено".