Малтийски бизнесмен е бил арестуван като част от разследването за убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция преди две години, съобщават световните осведомителни агенции.

Йорген Фенех е бил арестуван от въоръжени полицейски служители, след като яхтата му е била пресрещната и обискирана.

Това става ден след като премиерът Джоузеф Мускат обяви, че ще обмисли помилване за предполагаемия посредник в убийството.

В Малта арестуваха посредник на убийството на журналистката Дафне Галиция

В Малта арестуваха посредник на убийството на журналистката Дафне Галиция

Ще го помилват, ако ги отведе до поръчителите на убийството

Дафне Галиция, която беше разследващ журналист, разобличаващ корупцията във властта, беше убита от заложена под колата ѝ бомба близо до дома си през октомври 2017 г.

Действията на властите в Малта по случая предизвикаха международни критики.

Мускат направи препратка към Фенех като "лице, което представлява интерес" в казуса. Правителствен източник по-късно е потвърдил пред Би Би Си, че Фенех е арестуван във връзка с продължаващото разследване.

"Фактът, че на институциите на страната бяха предоставени ресурсите да извършат тази операция - голяма операция, за да се гарантира, че никой не е избягал от страната или да се е опитал да избяга от страната - показва решителността на правителството и моята. Не оставяме нито един камък непреобърнат", увери малтийският премиер.

В Малта са установили поръчителите на убийството на журналиста Дафне Галиция

В Малта са установили поръчителите на убийството на журналиста Дафне Галиция

Не се разкриват имената на заподозрените

Очевидци, цитирани от Times of Malta, са завили, че луксозната яхта на Фенех е била пресрещната от въоръжен патрулен катер, след като е напуснала пристанището Портомасо, северно от Валета, вчера сутринта.

Вчера Мускат заяви, че предполагаемият перач на пари, заподозрян като посредник, първо трябвало да даде показания в съда, преди да бъде помилван.

"Дадох мандат на главния прокурор да преговаря с адвокатите на лицето, за да се предприеме безпрецедентната стъпка", изтъкна Мускат.

"Ако човекът сътрудничи и предоставената информация е достатъчна за преследване на поръчителя на това престъпление, той ще получи помилване от президента", увери той.

Фенех оглавява Tumas Group и е директор на енергийната компания Electorgas.

Той също така е бил разкрит от финансовото разузнаване на Малта като собственик на регистрирана в Дубай компания, наречена 17 Black.

През юни Съветът на Европа спомена 17 Black в резолюция, очертаваща "основните слабости", които са позволили големите скандали да останат неразследвани в Малта.

В доклада на Съвета на Европа се казва, че 17 Blacks се e очаквало да извършва големи месечни плащания към тайни панамски компании, собственост на високопоставени малтийски официални лица, а също така е получила големи суми пари от гражданин на Азербайджан.

Освен заподозреният посредник, чието име не беше разкрито, трима други заподозрени са в ареста заради убийството на журналистката.

Трима мъже - братята Алфред и Джордж Деджиорджио и техният приятел Винсент Мускат, всичките на около 50-годишна възраст, са с повдигнати обвинения за взривяване на бомбата под колата, която уби Дафне Галиция. Те бяха арестувани през декември 2017 г. и не се признаха за виновни.

Винсент Мускат не е свързан с премиера.