Британският министър-председател Тони Блеър съобщи, че ще положи „сериозни усилия да убеди европейските лидери да изпратят повече войски в Афганистан и с това да се помогне на силите на НАТО в борбата срещу талибаните", информира АП.

Има оптимистични знаци, които показват, че някои от нашите колеги осъзнават нуждата от колективните усилия в Афганистан", съобщи Блеър пред репортери след срещата на ЕС и допълни, че това е от голяма важност, както за сигурността на европейските страни, така и за целия свят".

Въпреки това, Испания и Италия - двете държавите, които са притискани от НАТО да изпратят повече войски, съобщиха, че няма да променят своите позиции.

От своя страна Англия, САЩ и Канада, както и другите държави, които имат войски в тази област, са неудовлетворени от безучастното отношение на някои от европейските съюзници относно проблема и искането да се изпратят допълнителни войски в Афганистан.

Припомняме, че в момента в Афганистан има близо 35 500души от силите на НАТО.

Нужни са задълбочени дискусии и аз ще се опитам да обясня нуждата от максимални усилия за решаване на този проблем", допълни английският премиер.

Все още не е ясно, кои страни ще откликнат на предложението на Блеър.