Министър - председателят на Великобритания Тони Блеър обяви, пленяването на 15 британски моряка за „неоправдано и погрешно".

Това изявление бе дадено по време на срещата на ЕС в Берлин.

Той допълни, че случаят поставя страната му в „много сериозна ситуация".

От своя страна Иран обяви, че действията на страната, по задържането на моряците, са законни.

Припомняме, че вчера бе съобщено от иранските власти, че американските войници са признали , че са навлезли незаконно в ирански води.

По време на посещението си в Близкия изток генералният секретар на САЩ Кондолиза Райс обяви, че британските моряци ще бъдат освободени и добави, че „САЩ има пълна вяра в британското правителство".

"Не е вярно твърдението, че американските войници са арестувани от иранските власти поради навлизането в чужди води.", заяви Блеър по време на срещата на Берлин и добави: „Надявам се правителството на Иран да разбира колко сериозен е този проблемважен е този проблем за Великобритания".

Припомняме, че 5 британски морски пехотинци, патрулиращи в Персийския залив, бяха заловени" от иранския морски флот в петък.
Според специално изявление от Лондон морските пехотинци са „участвали в рутинна операция при натоварването на търговски кораб, плаващ в иракски териториални води.".