Китай иска всички страни в украинския конфликт да запазят спокойствие и да избягват увеличаване на напрежението. Това стана ясно по време на телефонен разговор между китайският министър на външните работи Ван И и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън. От своя страна Щатите са подчертали необходимостта от деескалация и са предупредили за рисковете за сигурността и икономиката от евентуална руска агресия. Това предаде Ройтерс.

"Призоваваме всички страни да запазят спокойствие и да се въздържат от действия, които нагнетяват напрежението и раздухват кризата", заявил е Ван И на Блинкън, посочва се в изявление на китайското външно министерство.

"Държавният секретар Блинкън изрази мнението си, че деескалацията и дипломацията са отговорният път напред", се казва пък в изявление на Държавния департамент на САЩ.

В разговора са били обсъдени глобалната сигурност и икономическите рискове, свързани с евентуална руска агресия срещу Украйна.

Ван, очевидно имайки предвид възраженията на Русия срещу разширяването на НАТО в Източна Европа, е казал на Блинкън, че сигурността на една страна не може да бъде за сметка на сигурността на други и регионалната сигурност не може да бъде гарантирана чрез укрепване или дори разширяване на военните блокове.

Той е посочил още, че Съединените щати "продължават да допускат грешки в думите и действията си по отношение на Китай, което води до нови сътресения в отношенията".

"Най-важният приоритет в момента е САЩ да спрат да се намесват в Зимните олимпийски игри в Пекин, да спрат да си играят с огъня по тайванския въпрос и да спрат да създават различни антикитайски съюзи", заявил е Ван според външното министерство на Китай.

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

"Северен поток 2" няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

Гласове в подкрепа на твърдението се чуват и от Германия