Група, представляваща жертвите на коронавируса в Италия, ще съди правителството за 100 млн. евро обезщетение, съобщава ДПА.

В свое изявление от организацията "Noi Denunceremo" (Ще ви съдим - бел.ред.) обявиха, че днес ще заведат дело от името на около 500 души, загубили своите близки в пандемията. От италианските власти ще бъде поискат обезщетение от 200 000 евро за починал.

Искът е насочен срещу министър-председателя Джузепе Конте, министъра на здравеопазването Роберто Сперанца и управника на региона Ломбардия Атилио Фонтана. Председателят на "Noi Denunceremo" Лука Фуско го нарече "коледен подарък за онези, които трябваше да противодействат на пандемията, но не го правят".

Нови 13 320 заразени с коронавирус в Италия

Нови 13 320 заразени с коронавирус в Италия

Още около 630 починали от усложнения

Италия е една от най-тежко засегнатите страни от коронавируса. С население от 60 милиона души до момента в нея са отчетени близо 70 000 смъртни случая - повече от която и да е друга държава в Европа.

Според "Noi Denunceremo" именно на служебната небрежност се дължи високият брой на загиналите.

На Коледа в Италия ще има "70 000 празни стола", заяви Фуско, визирайки жертвите на пандемията. По негови думи при адекватни мерки, за каквито се настоява от ЕС и СЗО, този брой е щял да бъде значително по-малък.

В Италия регистрираха новия "британски" щам на коронавируса

В Италия регистрираха новия "британски" щам на коронавируса

Болният е в болница в Рим