Близо 1,5 милиона души са на онлайн опашка за закупуване на маски от фармацевтичната верига Watsons в Хонконг, където недостигът на хирургически маски увеличи безпокойството от разпространяващия се коронавирус, който тръгна от континентален Китай, информира ДПА.

"Болестта Х" - какво ни чака след коронавируса

"Болестта Х" - какво ни чака след коронавируса

Предавани от животни, в последно време нови високорискови заболявания бележат своеобразен бум, а La Tribune търси отговорите "защо?".

От Watsons обявиха пред RTHK, че само 30 000 души са успели да си купят маски, но 1,49 милиона души са се наредили на опашката за регистрация за купуване на маски преди онлайн страницата да затвори в петък следобед.

Опашката за регистрация за закупуване на пакет с 50 маски се увеличи до 700 000 за две минути към обяд. Успелите да се регистрират предоставят номера на личната си карта, имейл адрес и мобилния си телефон. Получават дигитални инструкции как да си вземат и да си платят за маските.

Китай намали броя на починалите от коронавирус след двойно преброяване

Китай намали броя на починалите от коронавирус след двойно преброяване

Потвърдените случаи в континентален Китай са 63 851 души, а новите са 5090

Чакането по опашките на улицата за купуване на маски отнема часове и в някои случаи хората са принудени да се наредят още в полунощ.

Правителството на Хонконг написа на сайта си, че маската трябва да бъде изхвърлена след употреба и при никакви обстоятелства не трябва да се използва повече от един ден. Здравните работници често използват две-три маски на смяна.