Почти 2/3 от младите американци не знаят, че 6 милиона евреи са избити по време на Холокоста. Повече от 1 на 10 анкетирани вярват, че евреите са причинили Холокоста, показва ново проучване, което разкрива шокиращи нива на незнание за най-голямото престъпление на XX век, информира "Гардиън".

В проучването са анкетирани на възраст между 18 и 39 г. То е проведено за Конференцията на еврейските материални претенции спрямо Германия - сдружение на 22 еврейски организации на жертви на Холокоста.

Почти половината (48%) не могат да посочат името на един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война.

23% от респондентите вярват, че Холокостът е мит или е преувеличаван, или не са сигурни. 12 на сто не са чували или не мислят, че са чували за Холокоста.

Повече от половината (56 на сто) казват, че са виждали нацистки символи в социалните медии и почти половината (49%) са виждали съобщения в социалните мрежи или онлайн, които отричат Холокоста.

Проучването, първото на щатско ниво в САЩ, се базира на три критерия: дали младите хора са чували за Холокоста, дали могат да посочат един концетрационен лагер, лагер на смъртта или гето и дали те знаят, че 6 милиона евреи са избити.

Най-запознати са в щата Уисконсин, където 42% от младите покриват трите критерия, следван от Минесота (37%) и Масачузетс (35%). На дъното са Флорида (20%), Мисисипи (18%) и Арканзас (17%).

На национално ниво 63% от респондентите не знаят, че 6 милиона евреи са избити по време на Холокоста, а 36 на сто мислят, че 2 милиона или по-малко са убити. 11% от анкетираните в САЩ вярват, че евреите са предизвикали Холокоста, като в щата Ню Йорк 19% смятат това, 16% в Луизиана, Тенеси и Монтана, 15% в Аризона, Кънектикът, Джорджия, Невада и Ню Мексико.

44% от анкетираните са успели да посочат "Аушвиц-Биркенау" и само 3% знаят за "Берген-Белзен". 60% в Тексас не могат да посочат един концентрационен лагер или гето.

64% са на мнение, че изучаването на Холокоста трябва да бъде задължително в училище. 70 на сто пък смятат, че е недопустимо човек да споделя неонацистки възгледи.

На национално ниво са проведени 1000 интервюта и 200 във всеки щат.