Осъдителните присъди на 109 убийци, 81 изнасилвачи и човек, признат за виновен и за двете престъпления в съдилищата на Обединеното кралство, не са предадени на страни им на произход в ЕС, поради огромна компютърна повреда и последващо прикриване, съобщава "Гардиън".

Най-сериозните дела са сред общо 112 490 наказателни присъди, които не са изпратени до съответните столици на ЕС за осемгодишен период поради катастрофална компютърна грешка, за която някои се опасяват, че живота на хора на риск.

Скандалът до голяма степен включва хора с двойно гражданство, които рядко се депортират дори след продължителни присъди в затвора, оставяйки държавите-членки на ЕС потенциално без информация дали осъдените за престъпления в Обединеното кралство са влезли в тяхната страна.

Разкритието е много неудобно в момент, когато британските полицейски сили често разчитат на добра воля за продължаване на сътрудничеството за обмен на информация след загубата на достъп до бази данни на ЕС поради Брекзит.

"Гардиън" може да разкрие:

Неспазване на законодателството на ЕС и уведомяване на държавите-членки е открито за първи път в Уайтхол преди поне шест години и по това време от Службата за съдимост е изготвен временен план за тяхното актуализиране. Не се действа на фона на опасения относно "репутационното въздействие" върху Великобритания.

Липсата на уведомление включва 191 лица, които са осъдени или за умишлено убийство, тежко изнасилване, умишлено убийство с изнасилване на непълнолетно лице, непредумишлено убийство, утежнени случаи на умишлено убийство. От тях 109 са осъдени за убийство, 81 са изнасилвачи и "един субект е осъден и за двете престъпления".

Държавите-членки на ЕС са предупредени за проблема едва миналата есен, след като медията публикува уличаващи протоколи от среща в Службата за съдимост. "Може да сте наясно от медийното отразяване в Обединеното кралство по-рано тази година за редица известия, които не са изпратени до държавите-членки на ЕС, тъй като Европейската информационна система за съдимост е въведена през април 2012 г.", пише в писмо до държавите-членки от службата за съдимост. "Това очевидно е значителен брой, който ще окаже влияние върху вас."

От общо 112 490 осъдителни присъди в съдилищата на Обединеното кралство, които не са предадени на страните членки на ЕС, документите показват, че до края на миналия месец със закъснение има уведомление за 81 706 дела, включително 19 565 за Полша, 17 996 за Ирландия и 12 466 за Румъния.

Проблемът се отнася главно до двойни граждани на ЕС и лица, при които в записите липсва пръстов отпечатък. Но поредица от други проблеми в системата доведоха до неуспех за уведомяване. На Полша не е съобщено за присъди на 15 нейни граждани, тъй като те са погрешно подадени в националния компютър на полицията, тъй като са от островите Питкерн.

Британската полиция изгуби над 150 000 пръстови отпечатъка, ДНК и данни за арести

Британската полиция изгуби над 150 000 пръстови отпечатъка, ДНК и данни за арести

"Фиаско" с почистване - може да освободи престъпници, засегната е и визовата система

През 2015 г. длъжностни лица отбелязват, че системата е податлива на грешки, като няколко осъдени престъпници са регистрирани като идващи от малък атол в Тихия океан, известен като остров Уейк, когато в действителност са живели в Уейкфийлд, Западен Йоркшир.

Проблемът е причинен от полицейския национален компютър, база данни, използвана от правоприлагащите органи в Обединеното кралство, управлявана от Министерството на вътрешните работи, която генерира ежедневни файлове с най-новите актуализации на присъдите.

Ако чужд нарушител бъде осъден, тогава Acro Crime Records Office, орган на Обединеното кралство, отговорен за международното споделяне на полицейски данни, е законово задължен съгласно законодателството на ЕС да предупреждава полицията в страната, от която са осъдените престъпници.

Преди шест години служители разбират, че има сериозен проблем в системата и предупреждават Министерството на вътрешните работи, разкриват документи, получени съгласно Закона за свобода на информацията от "Гардиън".

В бележка, написана на 10 февруари 2015 г. за стратегическата среща на Acro, се обяснява, че много от тези ежедневни файлове с дейности не се създават по предназначение. Когато не са регистрирани пръстови отпечатъци или когато нарушителят е с двойно гражданство, досието не се генерира.

В допълнение, досиетата не са създадени и когато е записано, че нарушител идва от 49 малки настоящи държави и още 92 исторически такива, като Родезия.

В доклада става ясно, че въпросът е повдигнат на високо ниво в Министерството на вътрешните работи от най-висшите служители в Службата за съдимост в Обединеното кралство: "Ще бъдат необходими значителни средства и ресурси за обработка на липсващите записи и ангажиментът вече започна с колеги от HO, от ръководителя на Acro. "

Втори вътрешен доклад на Acro разкрива, че подробна "заявка за промяна" за коригиране на софтуера DAF е изпратена до Министерството на вътрешните работи през януари 2017 г., но е отложена.

Полицията продължава да повдига въпроса пред правителството, но е скрит от европейските правоприлагащи органи въпреки законовото задължение към тях. В бележка от среща на Acro през май 2019 г. се съобщава: "Има нервност от Министерството на вътрешните работи около изпращането на известия от 2012 г. поради влиянието върху репутацията."

Едва след разкриването на скандала с изчезналите сигнали от "Гардиън" преди година министрите информират парламента и се ангажират да го отстранят. По това време броят на пропуснатите записи се оценява на 75 000.

Софи ин'т Велд, холандски евродепутат, член на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, заяви: "Ще дойде ден, в който някой от тези хора ще извърши много тежко престъпление и тогава всички ще вдигнат ръце и ще кажат: как така не знаехме за това."

Скандалът повдига въпроси дали Обединеното кралство ще спазва споразуменията за сигурност и споделяне на данни, договорени в сделката за Брекзит.

"Притеснена съм и раздразнена. Какъв е смисълът от постигането на споразумение, ако дори преди мастилото да изсъхне, те не се справят", коментира тя. "Обединеното кралство не изпълняваше задълженията си, когато бе член на ЕС, а сега дори имаме по-малко средства да ги накараме."

Лорд Кенеди от Саутуорк, министър на вътрешните работи в сянка обясни, че е "ужасен от разкритието с катастрофални провали от Министерството на вътрешните работи, за да уведоми други европейски държави за хора, осъдени за най-тежките престъпления, включително убийци и изнасилвачи. Щетите, нанесени на репутацията на британската полиция от този провал и прикриването от Министерството на вътрешните работи, не могат да бъдат преувеличени."

Говорител на правителството на Обединеното кралство коментира, че "министерството на вътрешните работи работи с Acro, за да гарантира, че необходимите данни се споделят със засегнатите държави-членки. По-голямата част вече е издадена и ние работим по останалите файлове с данни, които изискват внимателна ръчна намеса. Всички лица, свързани с данните, са изправени пред правосъдието във Великобритания и ще получат съответната присъда."

Човешка грешка изтри 400 000 записа на британската полиция

Човешка грешка изтри 400 000 записа на британската полиция

Опасност от освобождаване на престъпници