Повече от 150 000 записа на пръстови отпечатъка, ДНК и истории за арести бяха изтрити от базата данни на британската полиция, съобщават медиите на Острова.

Грешката, която се е случила по време на стандартно прочистване, може да доведе до освобождаване на престъпници, тъй като биометричните доказателства вече са недостъпни за националния компютър на полицията.

Сведенията за заподозрени също са изтрити по погрешка. Заличаванията биха могли да засегнат правомощията на полицията да възобнови разследвания, ако в някои случаи се появят повече доказателства.

Визовата система на Великобритания също беше засегната и процесът на кандидатстване беше спрян за два дни, въпреки че оттогава това беше възстановено.

Кит Малтхаус, министър на полицията, каза, че служителите работят усърдно, за да възстановят изтритата информация.

Той поиска от служителите на Министерството на вътрешните работи и на полицията да потвърдят, че "няма заплаха за обществената безопасност".

Но бивш шеф на полицията коментира, че голямото заличаване води до риск да не се идентифицират заподозрени, които са освободени, но продължават да се разследват.

Бившият шеф на полицията в Къмбрия Стюарт Хайд заяви, че загубата представлява "много голям дял" от около 650 000 души, арестувани всяка година и е "риск за обществената безопасност и риск за защитата на уязвимите хора в цялата страна".

"От гледна точка на риска, който това създава, очевидно някои от тези хора могат да бъдат замесени в последващо нарушение и биха могли да бъдат идентифицирани чрез пръстови отпечатъци и ДНК. Това може да са само няколко души, но въпреки това все пак представлява риск", каза той пред BBC Radio 4.

Вътрешният министър в сянка Ник Томас-Саймъндс заяви, че вътрешният министър Прити Пател трябва да поеме отговорността за "извънредно сериозното нарушение на сигурността", което "представлява огромна опасност за обществената безопасност".

Алистър Кармайкъл, говорител на вътрешните работи на Либералдемократите, каза, че Пател "трябва да поеме отговорност и да излезе, за да обясни какво точно и как се е объркало и какво прави, за да е сигурно, че никога повече няма да се повтори".

"Това фиаско е риск за нашите общности, работата на полицията става още по-трудна, в момент, когато те вече са под огромен натиск."