48% от мексиканците смятат, че икономическата ситуация за по-лоша, отколкото преди половин година, докато други 21% смятат, че е "също толкова лоша. "

27% са отговорили, че е "също толкова добра", а 3% са на мнение, че състоянието на икономиката се е подобрило.

Това показват данни от проучване на общественото мнение, проведено сред 500 жители на Мексико, цитирано от "Ройтерс".

Почти един на всеки двама души в Мексико вярва, че икономическата ситуация се е влошила през последните шест месеца и мнозина очакват възстановяването да отнеме повече от година.

Основните двигатели на мексиканската икономика са в застой, след като правителството наложи мерки за блокиране срещу пандемията на коронавирус в края на март, а анализаторите твърдят, че брутният вътрешен продукт може да се свие с 10% или повече през тази година.

Икономиката се е свила с 1,6% спрямо тримесечието през периода януари-март, като най-голямото й свиване е над десетилетие.

От 69% от анкетираните, които възприеха отрицателно мнение, 39% смятат, че ще са необходими между една и две години, за да се подобри тяхното икономическо положение. 9% изчисляват между две и три години, а други 3% смятат, че ще са необходими повече от три години.

3% не очакват никакво подобрение, докато 37% смятат, че нещата ще се вдигнат след по-малко от година. Останалата част не дава оценка.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор обеща да подобри партидата на по-бедните мексиканци, като съсредоточи усилията си за намаляване на неравенството отдолу нагоре чрез разходи за социални помощи.

Проучването показа, че рейтингът му за одобрение, базиран на по-широка извадка от 1000 души, е спаднал с четири процентни пункта до 58 процента в сравнение с проучването през февруари.