Над 78% от възрастните в Европейския съюз вече са ваксинирани срещу коронавирус. Това обяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във видеообръщение по случай навършването на точно една година от началото на ваксинацията срещу COVID-19 в Европа.

Изминахме дълъг път, обобщава тя.

Фон дер Лайен подчертава, че ваксинацията, включително поставянето на бустерна доза, остава най-добрият начин за справяне с пандемията.

Тя посочва, че все по-бързото разпространение на коронавируса, и по-конкретно на варианта Омикрон, прави ваксинацията още по-важна.

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

Отново критикува редица държави за национализма при ваксинирането

Фон дер Лайен уверява, че ЕС разполага с достатъчно дози, за да може всеки да бъде ваксиниран и да получи бустерна доза ваксина.

На 20 декември на извънредно заседание Европейската агенция по лекарствата препоръча американската ваксина срещу коронавирус Novavax за употреба в ЕС. Доставките на ваксината ще започнат в началото на 2022 г. Това е петият препарат срещу COVID-19, одобрен за употреба в Съюза, наред с досегашните ваксини на Pfizer/BioNtech, Moderna, AstraZeneca и Johnson & Johnson.

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

СЗО предупреди за "задаваща се буря" в Европа заради Омикрон

Заразените с него се удвояват на всеки един и половина до три дни