Близо половината от всички пълнолетни американци имат роднина, който е бил в затвора в някакъв етап, разкрива ново проучване, което хвърля светлина върху мащаба на масовото вкарване зад решетките в САЩ, информира АФП.

Информацията е публикувана, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп подкрепи двупартиен законопроект за реформиране издаването на присъди при обвинения в наркотици. Промените могат да доведат до намаляване на затворниците след години на спираловидно увеличение.

Изследването на Корнелския университет и лобистката група FWD.us е установило, че приблизително 45% от пълнолетните американци (около 113 милиона души) имат роднина, който е бил в ареста или в затвора за най-малко едно денонощие.

Данните се базират на онлайн и телефонно обаждане, проведено на национално ниво. В извадката са участвали 4 041 души през лятото на 2018 г.

Един на всеки седем американци има роднина, който е бил в затвора за най-малко една година, а един на 34 американци има роднина, който е прекарал 10 г. или по-дълго в затвора.

Около 6,5 милиона души или 1 на всеки 38 има роднина, който в момента е в ареста или затвора.

Проучването е установило, че 50% е по-вероятно чернокожите от белите да имат роднина в затвора или ареста. Три пъти по-вероятно е чернокожите да имат роднина, вкаран в затвора за една година или повече.

61% по-вероятно е хората с доходи под 25 000 долара на година в сравнение с тези, които печелят над 100 000 долара да имат член на семейството в затвора.

В САЩ има по 710 затворници на 100 000 души - далеч напред от западните демокрации (147 във Великобритания, 118 в Канада, 108 в Белгия и 98 във Франция).