Блокадата в австралийския град Сидни бе удължена до края на септември, за да се забави разпространението на Covid. Властите също наложиха комендантски час на два милиона жители в най-засегнатите предградия на града, съобщава БиБиСи.

Инфекциите са се удвоили през последната седмица, като в петък са регистрирани 642 нови случая, а в четвъртък - 681.

"Извинявам се на огромното мнозинство от хората в тези общности, които вършат правилното нещо, но за нашето здраве и безопасност трябва да вземем тези трудни решения", каза премиерът на Нов Южен Уелс Гладис Береджиклиан.

Тя добави, че комендантският час - който ще продължава от 21 до 05 часа - е с цел да "намали движението на младите хора", тъй като полицията заяви, че е имало случаи на нарушаване на правилата късно през нощта.

Местни законодатели критикуват властите за прилагането на по-строги ограничения в по-бедните западни и югозападни предградия на града.

Наред с комендантския час, хората в тези предградия ще бъдат ограничени само до един час упражнения дневно. Мерките са предназначени да предотвратят повече хора да "загубят близки", каза премиерът.

Критиците казват, че щатското правителство би могло да действа по-рано, за да се справи с огнището на силно заразния вариант на Делта.

Австралия отбеляза в четвъртък най-високите си дневни инфекции от началото на пандемията, като регистрира 754 случая.

Сидни с Covid стратегия: Нямаш ваксина - значи нямаш и работа

Сидни с Covid стратегия: Нямаш ваксина - значи нямаш и работа

Мелбърн удължава локдауна заради вариант Делта

Понастоящем над половината от 25-те милиона души в Австралия живеят в някакъв въд затворен режим на фона на огнища в Мелбърн и Канбера.

Сидни остава най-голямото безпокойство - 65 смъртни случая вече са регистрирани в NSW в резултат на последната епидемия.

Останалата част от Нов Южен Уелс също е блокирана, но ограниченията извън Сидни ще бъдат облекчени на 28 август.

Досега Австралия регистрира 971 смъртни случая от Covid, по-малко от много други страни.

Но влизането на Delta в Австралия в началото на юни предизвика предизвикателство за нация, първоначално широко възхвалявана за реакцията си срещу пандемията.

Разочарованието се основава на строги гранични политики и чести блокировки. Жителите на Мелбърн в четвъртък отбелязаха своя ден 200 от блокирането от началото на пандемията.

Критиците също обвиниха федералното правителство заради бавното му разпространение на ваксини. Правителството на премиера Скот Морисън е подложен на значителен натиск и се опита да осигури повече дози.

През последните седмици ваксинациите се засилиха. Повече от една четвърт австралийци вече са напълно ваксинирани.

Сидни с нови COVID рекорди и ограничения

Сидни с нови COVID рекорди и ограничения

Властите обещаха да прекратят блокирането, когато 70% от близо 26 милиона души в страната се ваксинират.