Властите във втория по големина австралийски град Сидни обявиха пореден рекорд на регистрирани случаи на коронавирус към събота, предаде ДПА. Най-населеният щат Нов Южен Уелс регистрира рекордни 466 нови локално предавани случая в последните 24 часа. Повечето случаи са в Сидни, столицата на щата. Най-малко 60 са заразени в общността, каза щатският премиер Гладис Береджиклиан. Четирима са починали с;лед усложнения.

При засилени мерки жителите ще трябва да не се отдалечават на повече от  5 километра от дома си от понеделник, при 10 километра преди това. Глобите за нарушаване на правилата също ще бъдат засилени, включително 5000 долара за нарушаване на правилата за самоизолация, които се отнасят за положителни случаи или тези, които очакват резултатите от теста, както и 3000 долара глобаза нарушаване на правилата като ограничението за само двама души, които се упражняват заедно.

Австралия се справи много по-добре от много други страни в развития свят по време на пандемията досега, с малко под 37 000 случая на COVID-19. Броят на жертвите от началото на пандемията нарасна до общо 944 в сряда.

Австралия с COVID-19 рекорд за 2021-а, докато 15 млн. души са в строг локдаун от 6 седмици

Австралия с COVID-19 рекорд за 2021-а, докато 15 млн. души са в строг локдаун от 6 седмици

Австралия не успява да се пребори със заразата въпреки локдауна

Но тъй като по-малко от 25% от страната е напълно ваксинирана, Австралия се бори да избегне постоянното налагане и излизане от блокади, което може да вкара австралийската икономика, 13-та в света според Международния валутен фонд, в рецесия.

Федералните и щатските правителства обещаха да прекратят блокирането, когато 70% от близо 26 милиона души в страната се ваксинират.