Напрежението нараства в северозападна Босна, след като местните власти започнаха акция срещу хиляди мигранти, заседнали в района, създадени са полицейски блокади, за да предотвратят наплива на тръгнали към Европа мигранти, съобщава АП.

Властите в региона Крайна, който граничи с Хърватия, член на Европейския съюз, трябваше да изпратят специални полицейски сили в мигрантски лагер, управляван от ООН, близо до град Бихач, за да успокоят протест на 1000 мигранти, които живеят там, предизвикани от предполагаем полицейски побой на мигрант.

Персоналът на Международната организация за миграция, която управлява всичките седем мигрантски лагера в Босна, се оттегли от палатковия лагер в Липа, преди да пристигне полицията. Офицерите стреляха с няколко предупредителни изстрела във въздуха, за да потушат размириците в групи мигранти, хвърлящи камъни.

Междувременно в други два мигрантски лагера в Бихач, всеки от които с над 1000 мъже, осем мигранта са тествани положително на коронавирус тази седмица - за първи път инфекции са открити в регистрираните в МОМ съоръжения в Босна. Заразените мигранти, всички с леки случаи, бяха прехвърлени в публичната болница в Бихач, което притесни жителите. Общественият гняв нараства още повече, след като властите обявиха, че двама заразени мигранти са избягали от изолация.

Властите в Крайна са станали все по-враждебни към хилядите мигранти, хванати в капан в региона им, по-специално около 1500 души, които спят на открито в бедни условия без санитарни възможности в Бихач и няколко други гранични градове.

Враждебността предизвика увеличение на групи, които заплашват мигрантите с насилие и експулсиране.

Тази година около 10 500 мигранти и бежанци са влезли в Босна, която все още не се е възстановила от жестоката война през 1992-95 г. За сравнение едва 755 мигранти са пристигнали за цялата 2017 година.

Разочаровани от факта, че други части на Босна не споделят натоварването на дългосрочната миграционна криза, миналата седмица властите в Крайна решиха да спрат всички новопристигащи мигранти. Полицаи на главната магистрала спират и връщат обратно всеки мигрант.

В отговор полицейските сили на съседни региони започнаха да блокират мигрантите да се връщат обратно в техните райони.

От началото на тази седмица няколко стотин души, включително жени и деца, са свалени от автобуси и влакове и оставени край пътя до град Босанска Отока, без достъп до храна или подслон.

Властите в Крайна са наложили и забрана за превоз на мигранти, включително в градския транспорт или таксита, забрана за събиране на мигранти на обществени места и забрана за предоставяне на мигранти на частни квартири. Amnesty International определи стъпките като "дискриминационни и безразсъдни".

Босна през 2017 г. се превърна в постоянна спирка за хиляди мигранти от Близкия Изток, Азия и Северна Африка, които търсят по-добър живот в Европа, когато други държави затвориха миграционните пътища.

Първоначално повечето мигранти, които влизат в Босна в крайна сметка успяват да преминат в Хърватия. Хърватия, която споделя граница от 1000 километра с Босна, предприе допълнителни стъпки за предотвратяване на трансгранично движение, включително изграждане на огради на някои гранични пунктове.

Правозащитни групи многократно обвиняват хърватската полиция, че бие мигранти, конфискува вещи и незаконно ги изтласква обратно в Босна извън официалните пропускателни пунктове и без да уведомява босненските гранични служители. Хърватската полиция отрича обвиненията.