Френските профсъюзи блокираха във вторник няколко рафинерии. Акцията имаше за цел да причини недостиг на бензиностанции, след като месечната стачка на обществения транспорт не успя да принуди правителството да оттегли плановете си за пенсионна реформа, коментира "Ройтерс".

Агенцията уточнява, че работниците в рафинериите в Порт Жером и Порт Фо на "Ексън мобайл Франс" Exxon Mobil France (XOM.N) започнаха четиридневна стачка, твърди синдикатът.

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Започнаха решаващите преговори във Франция за пенсионната реформа

Премиерът Едуар Филип намекна, че двете страни могат да постигнат компромис

Говорителят на "Ексън" потвърди, че 140 000 барела на ден от рафинерията във Фо-сюр-Мер, който представлява около 10% от продукцията на френската рафинерия, е блокиран. Представителят на "Ексън" добави, че рафинерията "Порт Жером" работи нормално. Тя е с капацитет от 240 000 барела на ден.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че страната не е изложена на риск от недостиг на гориво и че полицията ще гарантира, че депата от петрол не бъдат блокирани.

Представител на асоциацията на бензиностанциите във Франция успокои духовете като заяви, че само около 155 от 11 000 бензиностанции или около 1,5% - изпитват недостиг на някои продукти.

Премиерът каза, че е отворен за обсъждане със синдикатите на промените за възрастта за пенсиониране. Това е една от основните пречки за плановете за пенсионна реформа, които предизвикаха протести.

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция най-продължителните от 1968 г.

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция най-продължителните от 1968 г.

Френската полиция използва сълзотворен газ

Министерството на околната среда заяви, че всички френски рафинерии продължават да работят, но пет от седем временно изпитват затруднения с дистрибуцията на своите продукти.

Анализатори посочиха, че не се очакват проблеми с бензиностанциите, чиито доставки са гарантирани от отделна мрежа от 200 депа.

Във вторник само три от тези депа съобщиха за трудности, докато други работеха нормално, казаха от правителството. Оттам добавиха, че Франция има запаси, съответстващи на повече от три месеца разход на гориво.

От "Тотал" във Фо-сюр-мер заявиха, че едва 5% от служителите на компанията стачкуват. От компанията признават, че протестите са блокирали доставките, но не са засегнали производствените мощности.

"Есо" призна, че служителите ѝ от Фо-сюр-мер са се присъединили към стачката.