Правителството на Франция започна решаващи преговори със синдикатите в опит излизане от кризата във връзка с предложената пенсионна реформа, която предизвика най-продължителните транспортни стачки в страната от десетилетия, пише "Гардиън".

Премиерът Едуар Филип намекна, че двете страни могат да постигнат компромис, като отбеляза, че е "отворен за всякакви обсъждания на условията" за провеждането на реформата и ключовия въпрос за възрастта за пенсиониране.

Франция навлиза в решаваща седмица за пенсионната реформа

Франция навлиза в решаваща седмица за пенсионната реформа

Френският финансов министър Бруно льо Мер коментира пред радио "Франс интер"

Протестите срещу пенсионната реформа на президента Еманюел Макрон са най-продължителните от стачките през май 1968 г. Спирането на железопътните услуги, започнало от 5 декември, е най-продължителната стачка на железницата във Франция от създаването на националната услуга през 30-те г. на миналия век.

Снимка 460441

Правителството иска да създаде единна, универсална пенсионна система с точки за всички, като се премахнат десетки различни специални системи по сектори, които обхващат от железниците и енергийния сектор до адвокатите и артистите в парижката опера. Но основният казус е свързан с възрастта за пенсиониране.

Филип се аргументира, че за да се балансира пенсионният бюджет, работниците ще трябва да продължат да работят до 64-годишна възраст, за да получават пълна пенсия. В момента възрастта за пенсиониране е 62 г. Синдикатите се опасяват, че французите ще работят по-дълго за по-ниски пенсии. Дори и умерените профсъюзи не одобряват промените в пенсионната възраст.

Ключът е дали правителството може тази седмица да направи компромис. Символично правителството води преговорите в същата зала, където властите преговаряха със синдикатите за излизане от кризата преди повече от 50 г.