Камарата на представителите на САЩ в сряда блокира започването на процедурата по импийчмънт за американския президент Доналд Тръмп, инициирана от конгресмен Ал Грийн от Тексас, представляващ Демократическата партия. Това съобщи АП.

Грийн предложи да започне процедурата за импийчмънт поради обидните забележки на президента към няколко жени от прогресивното крило на Демократическата партия.

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Конгресът на САЩ осъди расистките коментари на Тръмп

Президентът отхвърли обвиненията

В неделя Тръмп изпрати Twitter съобщения за жени от опозиционната Демократическа партия, които бяха възприети като обидни и расистки. Президентът им предложи "да се върнат" и "да помогнат да се поправят напълно разрушените и престъпни места, откъдето са дошли".

В Конгреса гласуват предложение за импийчмънт на Тръмп

В Конгреса гласуват предложение за импийчмънт на Тръмп

Вероятно предложението ще бъде отхвърлено

Тръмп обаче не уточни кой има предвид, но, както отбелязва телевизията NBC, очевидно е въпрос за няколко жени от Камарата на представителите, които принадлежат към прогресивното крило на Демократическата партия. Освен Илхан Омар, която се премества в САЩ от Сомалия на 12-годишна възраст, те включват Рашида Тлайб, Александрия Окасио-Кортес и Аяна Прессли. Последните три са родени в Съединените щати, но Тлайб е от палестински произход, Окасио-Кортес има латиноамерикански корени, а Пресли е афроамериканка.