В Загреб започна процесът по убийството на журналиста и собственик на всекидневника „Национал" Иво Пуканич. Процесът обхваща и убийството на неговия колега Нико Френич.
Делото се гледа при засилени мерки за сигурност, като съобщения на местни медии центърът на Загреб е блокиран. Самата сграда и залата, където се гледа делото, са проверени с следови кучета за заложени бомби.

Един от най-популярните и влиятелни хърватски журналисти Иво Пуканич разследваше организирана престъпност.
Пуканич и Френич бяха убити на 23 октомври 2008 година в близост до редакцията на изданието, в което работеха. Автомобилът "Лексус", собственост на Пуканич, бе взривен.
Хърватски и сръбски прокурори повдигнаха обвинения срещу девет души, а разследването обхвана не само Хърватска, но и Сърбия и други страни на Балканите.

Според обвинението, убийството на Пуканич е било извършено с цел да се препятства публикуването на информации за действията на престъпни групи и връзките между различни групи на Балканите.

Разследването е стигнало до информация, че групата, организирала атентата и убийството, е получила възнаграждение от милион и 500 000 евро.

Обвинени са Роберт Матанич, Луку Матанич, Амир Мафалин, Слободан Джурович, Желко Милованович, Боян Гудурич. В съдебната зала влизат само първите четири.
Нито един обаче от обвинените не признава вината си и всички отхвърлиха обвиненията.

Освен това Робрет Матанич се отказа от първоначалните си показания относно поръчителите на престъплението. Той заяви в съда, че полицията му е оказала натиск да свидетелства срещу Сретен Йосич.

Самият криминален бос се очаква, че ще дава показания пред съда чрез видеовръзка. Според полицията транспортирането му до съдебната зала представлява прекалено голяма опасност за живота му.

Около самия Сретен Йосич се разрази и скандал в българската политика преди провеждането на последните парламентарни избори през лятото на 2009 година.

Тогава Йосич предизвика скандала с изказването си, че е ползвал от закрилата на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов и оръжейния търговец Николай Гигов. След това Бойко Борисов даде специална пресконференция, на която коментира казаното.

Припомняме, Сретен Йосич бе арестуван в България през 2002 година, след което бе екстрадиран в Холандия по искане на холандското правосъдие.

Йосич (по прякор Йоца Амстердамеца) бе определян от медиите като балканския крал на кокаина и най-големия наркобос на Балканите.
Името му се свързва с убийствата на Поли Пантев и Милчо Бонев-Бай Миле.