Талибаните в Афганистан предупредиха учители, студенти и други да не участват на президентските избори, тъй като имат риск да загинат при атаки срещу избирателните секции, информира "Ройтерс".

48 загинaли при атентатите в Афганистан

48 загинaли при атентатите в Афганистан

Президентът Гани оцеля при атака

"Не позволявайте на организаторите на изборите да превърнат вашите училища и институции в избирателни секции, учителите и студентите не трябва да работят като персонал на изборите", се казва в съобщение на екстремистката организация.

"Не искаме да причиним загуба на живот и финансови загуби за цивилните, учителите и учениците", се допълва.

След 10 дни Афганистан ще проведе четвъртите президентски избори от свалянето на талибаните от власт през 2001 г. Талибаните се заканиха да попречат на изборите.

24 души загинаха в експлозия на президентски митинг в Афганистан
Обновена

24 души загинаха в експлозия на президентски митинг в Афганистан

Талибаните поеха отговорност за атаката, президентът Гани не е пострадал

70-80% от избирателните секции са в училища и университети. Въпреки че не се наемат учители, студенти и служители от сферата на образованието на изборите, те могат да помагат като доброволци, обяви говорител на Афганистанската избирателна комисия. Представителят отбеляза, че заплахите на талибаните няма да попречат на властите да проведат изборите.

Във вторник талибаните убиха близо 50 души при отделни самоубийствени атаки. Едната беше насочена към митинг с участието на настоящия президент Ашраф Гани, който се бори за втори петгодишен мандат.

САЩ няма да напуснат Афганистан без сделка

САЩ няма да напуснат Афганистан без сделка

Талибаните вярват, че в крайна сметка Вашингтон ще се върне на масата за преговори