Омаловажаването на пандемията от седмици насам е основно занимание на бразилския президент. Но ето, че самият той пострада от коронавируса, напомня Дойче веле.

В Бразилия потвърдените случаи на коронавирус са 1,7 милиона, а загиналите от пандемията - 69 хиляди. Страната е втората най-тежко засегната от пандемията в света след Съединените щати. Сред заболелите се оказа и президентът на Бразилия Жаир Болсонару, за когото Ковид-19 е "малък грип", срещу който човек трябва да се изправи "като мъж".

Омаловажаването на пандемията е основното занимание на Болсонаро от седмици. Когато, разбира се, не е зает да възпрепятства разследванията срещу синовете му, пише Иво Марущик от ARD. По време на пандемията Болсонару най-демонстративно посещаваше магазини, снимаше се с почитатели и дори ги прегръщаше. Дълго време бразилският президент отказваше да носи и маска при публичните си появи.

Сега коронавирусът застигна и него. Но няма причина за злорадство - не само от благородство, а и защото е твърде вероятно това боледуване да се окаже от полза на Болсонару. Веднага след като бяха обявени резултатите от теста, президентът застана очевидно спокоен пред камерите, за да подчертае колко добре се чувства. Така даде тона, към който възнамерява да се придържа през следващите седмици.

Болсонару може да се възползва от болестта

Бразилският президент принадлежи към рисковите групи - здравето му е разклатено, след като стана жертва на атака с нож преди две години. Въпреки това шансовете му да преодолее болестта са добри. И ако той, за разлика от Борис Джонсън, не попадне в интензивното отделение, инфекцията само ще му донесе точки. Това би потвърдило заявленията му, че болестта обикновено протича просто като gripezinha или "малък грип". Болсонару ще се представи като пример за безобидността на инфекцията и доказателство за курса на пълно отричане на всякакви ограничения и мерки за изолация. Индикации за това, че той най-сетне ще се отнесе сериозно към коронавируса, няма.

Пореден удар за Бразилия

Това са лоши новини за сериозно засегнатата от Ковид-19 държава. Защото всеки път, когато президентът призове вирусът да не бъде приеман сериозно, бразилците се вслушват. Те свалят маските и стават по-непредпазливи. А и защо не - щом само преди няколко дни президентът наложи вето върху приетия от Конгреса закон за задължителното носене на маски на обществени места в цялата страна.

Затова новината, че самият Болсонару е дал положителна проба за коронавирус, е поредната лоша новина за Бразилия.