Водена от бившия бразилски президент Жаир Болсонару, политическата десница на Бразилия се събра в събота на протест за защита свободата на словото, съобщава АФП. 

Повод бе решението на Върховният съд в Бразилия, което доведе до спиране на X, предпочитаната социална платформа в страната.

Болсонару организира демонстрацията в най-големия град в Латинска Америка, Сао Пауло, точно за Деня на независимостта.

В столицата Бразилия празникът бе отбелязан с парад, наблюдаван и от левия президент Луис Инасио Лула да Силва и съдията от Върховния съд Александър де Мораеш.

Във видео Болсонару призова протестиращите да излязат масово в зелено и жълто - цветовете и на бразилското знаме, но също така приети от неговите поддръжници.

"Няма смисъл да празнуваме нашата независимост, ако сме лишени от свобода", заяви бившият президент в Instagram.

Болсонару се надява да покаже политическото си влияние месец преди общинските избори в дълбоко разделената страна.

Той напусна поста преди близо две години след загуби на изборите от главния съперник Лула. Това накара неговите поддръжници да щурмуват президентския дворец, Конгреса и Върховния съд на 8 януари 2023 г., призовавайки военните да свалят Лула и твърдейки без доказателства, че изборите са били откраднати. Болсонару, наричан "Тропическия Тръмп", е разследван за предполагаем опит за преврат заради тези събития.

Бразилия решава за X

Бразилия решава за X

Социалната мрежа може да бъде забранена в страната

Болсонару и крайната десница са във война със съдия Александър де Мораеш, който председателстваше избирателния трибунал, когато забрани на бившия президент да се кандидатира за длъжност до 2030 г. заради опитите му да дискредитира избирателната система на Бразилия.

Мораеш води и няколко други разследвания на Болсонару и именно той нареди спирането на X в Бразилия за нарушаване на местните закони.

Десните го обвиняват в цензура и злоупотреба със служебно положение.

Болсонару определи решението срещу X като "удар върху нашата свобода и правна сигурност, което ще отблъсне чуждестранните инвеститори и ще има неблагоприятни последици във всички сфери на обществения живот в Бразилия".

Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

Върховният съд на Бразилия вдигна мерника на социалната мрежа "Х"

Платформата има 24 часа посочи свой законен представител в страната

Лула от своя страна се обяви в подкрепа на борбата срещу "фалшивите новини".

Съботната демонстрация беше свикана преди Мораеш да блокира платформата, известна преди като Twitter.

Членове на дясната опозиция в Сената на Бразилия заявиха, че ще подадат молба за импийчмънт на Мораеш следващата седмица - ход, приветстван от собственика на X Илън Мъск.

Върховният съд в Бразилия потвърди забраната на социалната медия X, известна преди като Twitter. Съдиите гласуваха единодушно в подкрепа на мярката.

Платформата X бе забранена в южноамериканската страна, след като не успя да назначи свой нов законен представител преди определения от съда краен срок. Това е последното развитие на враждата между съдията от Върховния съд Александър де Мораея и собственика на X Мъск, която започна през април, когато съдията нареди спирането на десетки акаунти за предполагаемо разпространение на дезинформация.

В отговор на съдебното решение Мъск заяви, че свободата на словото е основата на демокрацията и неизбран псевдосъдия в Бразилия я унищожава за политически цели.

X затвори офиса си в Бразилия миналия месец, заявявайки, че неин представител е бил заплашен с арест, ако не изпълни съдебни заповеди, описани от компанията като "цензура".

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Като президент е получавал подаръци от други държави, но не ги е предал на държавата си