Бразилският съд осъди в четвъртък 51-годишен мъж на 17 години затвор за участие  щурма от 8 януари в страната, съобщава АФП. 

Това е първият обвиняем, съден и осъден за нахлуването на поддръжници на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонару след президентските избори, които той загуби. Насилието, което дойде седмица след встъпването в длъжност на съперника му Лула да Силва, предизвика неизбежни сравнения с нахлуването в Капитолия на САЩ на 6 януари 2021 г. от поддръжници на тогавашния президент Доналд Тръмп - политически модел за подражание на Болсонару.

11-те съдии признаха единодушно за виновен 51-годишния Аесио Перейра.

"Целта на тези хора беше насилствено да превземат Бразилия и да проведат престъпна атака срещу върховенството на закона в цялата страна", каза съдията Кристиано Занин в четвъртък при произнасянето на своето решение.

Трима от съдиите на съда постановиха да осъдят Перейра само по някои от петте обвинения, пред които е изправен, включително по-леки обвинения като унищожаване на собственост.

Осем постановиха да го осъдят по всичките пет обвинения, включително насилствено въстание срещу върховенството на закона и опит за преврат.

Перейра отрече да е извършил неправомерно действие. Но е направил видео с мобилен телефон, на което се вижда на масата на президента на Сената по време на бунтовете. Чуват се нецензурни думи и призиви към съмишленици да излязат на улицата.

Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за бунта от 8 януари

Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за бунта от 8 януари

Започва процесът срещу поддръжници на крайнодесния бивш президент

Припомняме, че четирима мъже бяха изправени в четвъртък пред съда в Бразилия за участие в бунтовете. 

Те обвинени в различни престъпления, сред които въоръжен заговор и опит за преврат.

Всеки от тях е заплашен от общо до 30 години затвор.

Те отрекоха обвиненията срещу себе си, като казаха, че вярвали, че протестите ще бъдат мирни.

Четиримата мъже са на възраст между 24 и 52 години.

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

Болсонару вън от управлението на Бразилия до 2030 година

След решението на Федералния избирателен съд

Това е дълго чакан процес в страната.

Прокурорът Карлос Фредерико Сантош нарече случая "крайъгълен камък" за Бразилия, която се връща към демокрацията през 80-те години след две десетилетия на военна диктатура.

Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонару окончателно приключи в края на юни.

Това стана ясно, след като Федералният избирателен съд на Бразилия забрани на крайнодесния националист да заема публични длъжности до 2030 г. заради поведението му по време на изборите миналата година.