Върховният съд в Бразилия потвърди забраната на социалната медия X, известна преди като Twitter. Това предаде БиБиСи. Съдиите гласуваха единодушно в подкрепа на мярката.

Платофрмата X бе забранена в южноамериканската страна, след като не успя да назначи свой нов законен представител преди определения от съда краен срок. Това е последното развитие на враждата между съдията от Върховния съд Александър де Мораея и собственика на X Илон Мъск, която започна през април, когато съдията нареди спирането на десетки акаунти за предполагаемо разпространение на дезинформация.

Судия Мораеш призова петчленната комисия да се произнесе по спирането, което предизвика разделение в Бразилия. Съдия Флавио Дино пък посочи, че свободата на изразяване е тясно свързана със задължението за отговорност.

Върховният съд на Бразилия даде на компании като Apple и Google, петдневен срок да премахнат X от своите магазини за приложения и да блокират използването му на устройства с iOS и Android. Лица или фирми, за които се установи, че все още имат достъп до X чрез използване на виртуални частни мрежи (VPN), могат да бъдат глобени с 50 000 R$.

В отговор на съдебното решение Илон Мъск заяви, че свободата на словото е основата на демокрацията и неизбран псевдосъдия в Бразилия я унищожава за политически цели.

X затвори офиса си в Бразилия миналия месец, заявявайки, че неин представител е бил заплашен с арест, ако не изпълни съдебни заповеди, описани от компанията като "цензура".

Бразилия решава за X

Бразилия решава за X

Социалната мрежа може да бъде забранена в страната