В писмо до съдията от Върховния съд Александър де Мораеш, адвокатите на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро нарекоха нелогично да се предполага, че политикът е останал два дни в унгарското посолство, за да поиска убежище или да избегне разследване.

"Като се има предвид липсата на перспектива за превантивно задържане, нелогично е да се приеме, че посещението на жалбоподателя (Болсонаро) в чуждестранно посолство е било искане за убежище или опит за бягство. Въвеждането на скорошни ограничителни мерки прави това предположение изключително малко вероятно и неоснователно", се казва в текста на писмото, което порталът G1 цитира на сайта си.

В понеделник Болсонаро потвърди пред местното издание Metropoles, че е отседнал в унгарското посолство в Бразилия в продължение на два дни. 

Престоят на Болсонаро в посолството на Унгария между 12 и 14 февруари беше съобщен за първи път от New York Times в понеделник въз основа на запис от охранителна камера, който показва как той влиза в дипломатическия комплекс.

На 8 февруари полицията иззе паспорта на Болсонаро и го обвини в редактиране на проектоуказ за отмяна на резултатите от изборите през 2022 г. и оказване на натиск върху военни началници да се присъединят към преврат.

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Бразилската полиция иска да знае какво е правил Болсонаро в унгарското посолство

Той има краен срок до сряда, за да трябва да обясни на висшия съд целта на престоя си