Президентът на Бразилия Жаир Болсонару отново се обяви срещу налаганите в цял свят строги мерки срещу коронавируса и настоя, че икономиката на страната му е по-важна. 

Той заяви, че не могат да бъдат наложени по-карантинни мерки от тези, които вече са въведени за борба с коронавирус, тъй като работните места се унищожават, а бедните страдат непропорционално, съобщава Ройтерс.

Изказвайки се пред телевизия Rede в понеделник, Болсонару влезе в спор с министъра на здравеопазването Луис Анрике Мендета.

Мендета в понеделник призова бразилците да поддържат максимално социално дистанциране, за да се облекчи крехката здравна система и каза, че 200 милиона артикула за лични предпазни средства ще пристигнат от Китай следващия месец.

Бразилският сенат прие законопроект в понеделник вечерта, като гарантира на доходите на някои от най-бедните граждани в страната от 117 щатски долара месечно в продължение на три месеца.

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Иска икономика, а не здравни мерки

Според Болсонаро, всички мерки за борба с кризата могат да струват 800 милиарда реалии, а икономиката, която се очаква да се свие тази година, може да се възстанови  в рамките на една година.

Известен като скептик по отношение на заболяването, Болсонару твърди, че става въпрос за грип и излишно се насажда страх.

Самият той даде отрицателна проба за COVID-19.

Съдът в Рио де Жанейро по-рано забрани на правителството на президента Жаир Болсонару да отправя препоръки и послания срещу ограничителните мерки. 

На правителството беше даден срок от едно денонощие, за да публикува официално изявление, в което да признае, че водената от него кампания не съответства на научните критерии и факти.

Съдът в Рио забрани на правителството да агитира срещу карантината

Съдът в Рио забрани на правителството да агитира срещу карантината

Правителството на Болсонару омаловажи пандемията...

Коронавирусната епидемия досега доведе до 4579 потвърдени случая и 159 смъртни случая в Бразилия.