Съдът в Рио де Жанейро забрани на правителството на президента Жаир Болсонару да отправя препоръки и послания срещу ограничителните мерки, наложени, за да се ограничи разпространението на коронавируса, предаде Дойче веле. Президенът остро се противопостави на противоепидемичните мерки, предприети от местните власти в Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Съдия Лаура Бастус Карвалю постанови да бъде прекратена правителствената кампания "Бразилия не може да спре" и разпореди държавните служители да се въздържат от агитация и публикации за коронавируса, които не са научно обосновани.

На правителството беше даден срок от едно денонощие, за да публикува официално изявление, в което да признае, че водената от него кампания не съответства на научните критерии и факти. Освен това съдът върна карантината в църквите, отменяйки указа на президента, позволяващ храмовете да бъдат посещавани по време на пандемията.

Четири дни по-рано президентът на Бразилия Жаир Болсонару в обръщение към нацията призова кмета на Рио де Жанейро и губернатора на Сао Пауло да се "върнат към нормалността" и да сложат край на карантинните мерки.

"В рисковата група са хора над шестдесет. Защо да затваряме училищата?" - възмути се Болсонару.

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Болсонару за коронавируса: Някои ще умрат, но такъв е животът

Иска икономика, а не здравни мерки

Той за пореден път нарече коронавируса "малък грип" и обвини медиите, че насаждат страх. Той каза още, че местните власти трябва да се откажат от концепцията за "изпепелената земя" - така той нарича мерките срещу заразата.

Бразилското правителство, инспирирано от президента, подготви рекламна кампания със слоган "Бразилия не може да спре". В социалните мрежи се разпространява видео, в което глас зад кадър говори за проблемите на компаниите, за съкращаването на работни места и опасността от закриване на производства.

Междувременно в много бразилски градове имаше протести срещу поведението на президента и правителството - протестиращите изразиха недоволството си от това, че властта игнорира заплахата от епидемията. Епископи, адвокати, учени и правозащитници от Сао Пауло публикуваха отворено писмо, в което призоваха хората да си останат вкъщи и да не игнорират заплахата от коронавируса.

Към момента заразените в Бразилия са 4256, а жертвите на болестта - 136.

Карантината в Рио де Жанейро беше въведена на 21 март.