Президентът на Бразилия Жаир Болсонару изненадващо в сряда подкрепи масовата кампания за имунизация срещу коронавирус - само ден след предупреждение за страничните ефекти на ваксината, предаде АФП.

Здравният министър Едуарду Пазуелу заяви, че кампанията може да започне през февруари. Пазуелу разкри във вторник, че Бразилия преговаря за закупуването на 350 милиона дози ваксини за 2021 г., включително 210 милиона от ваксината Оксфорд-АстраЗенека, която се произвежда до голяма степен в Бразилия от института Fiocruz, както и 70 милиона от ваксината на Pfizer.

По време на церемония за представяне на имунизационната кампания, държавният глава настоя регионалните власти да действат координирано.

Болсонару съобщи, че тази седмица ще подпише заповед за отпускането на 20 милиарда реала (около 3,2 милиарда долара) за закупуване на дозите ваксина, вече одобрена от здравната агенция на Бразилия Anvisa.

Болсонару "разкъсан" в Бразилия след хаотичен план за ваксинацията

Болсонару "разкъсан" в Бразилия след хаотичен план за ваксинацията

Без начална дата и ясни обяснения за постигането на 70%

Припомняме, че Болсонару бе подложен на остри критики в неделя заради хаотичния план на правителството си да ваксинира населението срещу Covid-19 в Бразилия, страната с втория най-голям брой жертви в света.

Бразилия публикува своя план за ваксинация в събота с много неясности, включително начална дата и подробности за това как ще постигне целта си от 70 процента от населението.

Това предизвика нова залп от критики към крайнодесния президент, който упорито се противопоставя на експертните съвети за ограничаване на пандемията и наскоро заяви, че самият той не планира да бъде ваксиниран.

Съдията на Върховния съд Рикардо Левандовски нареди на правителството да определи началната дата за ваксинацията в рамките на 48 часа.

Президентът все пак обеща на сънародниците си безплатни, достъпни за всички и незадължителни ваксини срещу коронавирус. Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Болсонару се обяви за безплатни и достъпни ваксини

Болсонару се обяви за безплатни и достъпни ваксини

Самият той се обяви по-рано срещу задължителното ваксиниране

Правителството се стреми да ваксинира цялото население за 16 месеца.

Страната отчете седем милиона заразени и почти 183 000 смъртни случая.