Президентът на Бразилия Жаир Болсонару обеща на сънародниците си безплатни, достъпни за всички и незадължителни ваксини срещу коронавирус, предаде"Ройтерс".

Това направи той след среща с ръководството на здравния регулатор на страната Anvisa. Държавният глава оповести решението в "Туитър".

Здраве и икономика ръка за ръка за цял живот, написа още държавният глава.

Както е известно, самият той е противник както на ваксините, така и на мерки като маски и социална дистанция, въпреки че бе сред заболелите. Държавният глава обаче промотира лекарството хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, въпреки че проучвания показват, че е неефикасно.

Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Болсонару слага ръка на здравен регулатор в Бразилия

Болсонару слага ръка на здравен регулатор в Бразилия

Назначава свои приближени без медицински опит на ръководни постове

Страната остава на челно място по заболеваемост и смъртност. Бразилия регистрира 6, 6 млн. заразени, от които 177 000 са починали, а 5,78 са излекувани.

Припомняме, че странни назначения на Болсонару на ключови позиции в здравния регулатор предизвикаха тревоги.

На 12 ноември Болсонару номинира пенсионирания военен Жоржи Луиш Корман за един от петте директорски поста в Anvisa. Корман, бивш подполковник, е без опит в медицината, но в момента е зам. здравен министър.

Ако той бъде утвърден от сената на Бразилия, както се очаква, съюзниците на Болсонару ще заемат три от петте директорски длъжности на Anvisa, които им дават мнозинство във всички решения, взети от агенцията.

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Всъщност, поне 2 пъти е документирано да го определя така

Очаква се Болсонару да се бори за преизбиране на изборите през 2022 година, което също притеснява противниците му.