Президентът на Бразилия Жаир Болсонару заяви, че неговото правителство не може да удължава безсрочно изплащането на спешната помощ за служителите, която изтича в края на годината, предаде "Блумбърг".

"Някои хора искат да се продължи изплащането на социалните помощи, но никой не живее така", каза той във вторник по време на реч на язовира Итайпу с парагвайския си колега Марио Абдо Бенитес. Трябва да имаме смелостта да вземаме решения; по-лошо от лошо решение е нерешителността."

Най-голямата държава в Латинска Америка похарчи до момента милиарди долари за спешни стимули, включително месечни стипендии на фона на опустошително огнище на коронавирус.

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Всъщност, поне 2 пъти е документирано да го определя така

Въпреки че тези мерки краткосрочно помогнаха на икономиката, инвеститорите се безпокоят как точно правителството ще плати за тях на база дълга на страната.

Припомняме, че Болсонару неведнъж влиза в конфликт по темата "пандемия", която публично подцени, въпреки че също се лекува.

Болсонару съобщи, че няма да си сложи ваксина срещу коронавируса, дори и ако бъде одобрена от правителството му.

Той омаловажава вируса, против е ограничителните мерки и непреклонно промотира лекарството хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, въпреки че проучвания показват, че е неефикасно.

Веднага щом здравният регулатор издаде разрешение правителството ще започне закупуването и разпределението на ваксините за тези, които искат.

Болсонару е сигурен, че бразилският парламент няма да направи имунизацията задължителна.

Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Страната остава на челно място по заболеваемост и смъртност.

Бразилия регистрира 6, 34 млн. заразени, от които 173 000 са починали, а 5,6 са излекувани.