Президентът на Бразилия Жаир Болсонару предприе мерки за утвърждаване на контрола над независимия здравен регулатор на страната, Anvisa, предаде "Ройтерс".

Болсонару: Не можем да удължим COVID помощите

Болсонару: Не можем да удължим COVID помощите

Много хора искат да живеят така, но не е възможно, отсече президентът

Чрез този ход, обаче, здравни експерти се страхуват, че държавният глава политизира борбата с коронавируса като слага ръка на агенцията.

Както е известно, президентът е един от най-известните скептици по отношение на коронавируса, мерките и ваксините срещу него, въпреки че също се разболя.

В същото време предстои одобрението за ваксините срещу вируса, които Болсонару вече обяви, че няма намерение да си постави и настоя да не бъдат задължителни в страната. Той оглави и борбата срещу китайската ваксина след смъртен случай, за който по-късно стана ясно, че няма общо с изпитанията. 

Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Държавният глава обаче промотира лекарството хидроксихлорохин за лечение на коронавирус, въпреки че проучвания показват, че е неефикасно.

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Всъщност, поне 2 пъти е документирано да го определя така

На 12 ноември Болсонару номинира пенсионирания военен Жоржи Луиш Корман за един от петте директорски поста в Anvisa. Корман, бивш подполковник, е без опит в медицината, но в момента е зам. здравен министър.

Ако той бъде утвърден от сената на Бразилия, както се очаква, съюзниците на Болсонару ще заемат три от петте директорски длъжности на Anvisa, които им дават мнозинство във всички решения, взети от агенцията.

За момента нито от офиса на президента, нито Корман, нито от регулатора са коментирали бъдещите назначения.

Очаква се Болсонару да се бори за преизбиране на изборите през 2022 година, което също притеснява противниците му.

Страната остава на челно място по заболеваемост и смъртност.

Бразилия регистрира 6, 6 млн. заразени, от които 177 000 са починали, а 5,78 са излекувани.