Президентът Жаир Болсонару бе подложен на остри критики в неделя заради плана на правителството си да ваксинира населението срещу Covid-19 в Бразилия, страната с втория най-голям брой жертви в света.

По-скоро липсата на план ядоса опонентите му. 

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Болсонару отрече да е наричал коронавируса "малък грип"

Всъщност, поне 2 пъти е документирано да го определя така

Бразилия публикува своя план за ваксинация в събота с много неясности, включително начална дата и подробности за това как да постигне целта си от 70 процента от населението.

Това предизвика нова залп от критики към крайнодесния президент, който упорито се противопоставя на експертните съвети за ограничаване на пандемията и наскоро заяви, че самият той не планира да бъде ваксиниран.

Вестниците Фоля де Сао Пауло и Estado de Sao Paulo осъдиха "смъртоносната некомпетентност" на правителството, изправено пред най-тежката здравна криза в нашата ера.

Планът, който Върховният съд изиска от правителството да представи, предвижда четири фази, насочени към рисковите групи, сред които здравни работници, възрастни хора, местни бразилци и учители. Той обхваща общо 51,6 милиона души, или 24 процента от населението от 212 милиона.

Планът казва, че оптималната цел е да се ваксинират повече от 70 процента от населението, но не дава детайли как да се достигне тази цифра.

Съдията на Върховния съд Рикардо Левандовски нареди на правителството да определи началната дата за ваксинацията в рамките на 48 часа.

Междувременно група експерти по обществено здраве, чиито имена се появиха в плана, заявиха в изявление, че не са били викани като консултирани по окончателния текст.

Болсонару се обяви за безплатни и достъпни ваксини

Болсонару се обяви за безплатни и достъпни ваксини

Самият той се обяви по-рано срещу задължителното ваксиниране

Критиците твърдят, че скептичните коментари на Болсонару възпират много бразилци да се ваксинират. Folha публикува проучване в неделя, според което 22 процента от бразилците не планират да бъдат ваксинирани срещу Covid-19, в сравнение с девет процента през август.

Анкетата на Datafolha установи, че 50% от анкетираните заявяват, че няма да си сложат ваксина, произведена в Китай, срещу 47%, които биха го направили.

Президентът все пак обеща на сънародниците си безплатни, достъпни за всички и незадължителни ваксини срещу коронавирус. Министерството на здравеопазването на Бразилия вече сключи споразумение за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина на AstraZeneca и Оксфордския университет.

Той също така установи, че рейтингът на одобрението на Болсонару е стабилно въпреки пандемията - 37% - същото като през август и най-добрият рейтинг за неговия мандат.

Болсонару, който омаловажи новия коронавирус като "малък грип", заяви в четвъртък, че "сме в края на пандемията". Експерти обаче твърдят, че страната преживява втора вълна.

След спад от повече от два месеца, кривата на Бразилия за средните седмични смъртни случаи Covid-19 рязко се покачва през последните седмици. Общият брой на починалите в Бразилия сега е 181 123, на второ място след 297 886 в САЩ.