Бразилският президент Жаир Болсонару потвърди, че ваксинациите срещу COVID-19 няма да бъдат задължителни, когато станат достъпни в страната, предаде "Ройтерс".

"Много хора искат ваксината да бъде приложена по принудителен начин, но няма закон, който да предвижда това", каза Болсонару в чата на живо във Facebook с поддръжниците си.

Вицепрезидентът Хамилтън Мурао заяви по-рано, че масовата ваксинация е неизбежна за борба с пандемията в Бразилия, но е твърдо в съответствие с позицията на Болсонару.

"Няма начин правителството - освен ако не живеем в диктатура - да принуди всички да се ваксинират", каза Мурао в радиоинтервю.

Миналия месец Бразилия подписа споразумение с AstraZeneca за закупуване на 30 милиона дози от ваксината, която разработва с Оксфордския университет, с възможност за още 70 милиона дози, ако ваксината работи.

Индия изпревари Бразилия по заразени с COVID-19

Индия изпревари Бразилия по заразени с COVID-19

Тя заема вече второ място след САЩ с общо 4,2 милиона заразени с вируса

За последните 24 часа, Бразилия потвърди 10 273 нови случая на коронавирус и над 300 нови смъртни случая от COVID-19.

Общият брой потвърдени случаи на коронавирус в Бразилия сега възлиза на 4 147 794.

Припомняме, че Индия измести Бразилия, за да заеме второто място след Съединените щати по брой на коронавирусните инфекции, с 90 082 нови случая, чийто брой се очаква да нарасне.