Индия измести Бразилия, за да заеме второто място след Съединените щати по брой на коронавирусните инфекции, с 90 082 нови случая, чийто брой се очаква да нарасне, докато някои градове отново отвориха подземни влакови услуги, затворени с месеци, предаде "Ройтерс".

Със своите общонационални стойности от 4,2 милиона, надвишени само от американските цифри от 6,2 милиона, Индия добавя повече случаи всеки ден, отколкото която и да е друга държава тази година след избухването на пандемията.

Експерти казват, че няма следа от пик, тъй като случаите се увеличават във втората по население държава в света, както в големите градове, като Ню Делхи и финансовия център на Мумбай, така и в селските райони, които имат ограничен достъп до здравни услуги.

"Градските райони не се забавят, а селските райони се ускоряват."

Индия с нов рекорд: Над 90 000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа

Индия с нов рекорд: Над 90 000 новозаразени с COVID-19 за 24 часа

Броят на починалите е нараснал с 1065

Скокът на заразените е третият пореден дневен рекорд в Индия, показват данните на правителството. Броят на жертвите от 71 642 в Индия се сравнява с близо 193 000 в САЩ и 126 000 в Бразилия.

Индия казва, че нарастващите инфекции също отразяват по-високи нива на тестване в цялата страна, добавяйки, че високият процент на възстановяване показва, че стратегията му за тестване, проследяване и лечение работи и ситуацията е под контрол в държава с нейния размер.

Ню Делхи възобнови железопътните линии на метрото след прекъсване от повече от пет месеца, като станциите бяха почти безлюдни. Баровете ще отворят от сряда в столицата.

Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие

Индия счупи световния рекорд по ръст на заразените за денонощие

Епицентърът на заразата се измества към южноазиатския гигант

Частични линии на влаковете на метрото също бяха отворени в западния град Ахмедабад, северния град Лакнау и на няколко други места, след близо шестмесечно спиране на пандемията.

Нараства натискът върху правителството на министър-председателя Нарендра Моди да извади икономиката от дълбоко замразяване след тежкото блокиране през март, затворило бизнеса, оставяйки милиони без работни места, което доведе до свиване на БВП с 24% през юни.