Бившият съветник на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън определи външната политика на президента Доналд Тръмп като некомпетентна и лишена от стратегия.

Той коментира темата в интервю за в. "The Telegraph".

"Няма дългосрочна стратегия за Русия и Китай. Преговорите със Северна Корея дотолкова се провалиха, че КНДР взриви сградата, която сама построи заедно с Южна Корея, и продължи да работи над ядрените и ракетните си програми. И за три години така и не успя в сдържането на Иран. Точно по такива въпроси некомпетентността на Тръмп е най-очевидна." - посочва Болтън.

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Болтън пише, че Тръмп изобщо не е запознат със света

По думите му, Тръмп може лесно да промени вече взето решение, тъй като по държавните въпроси подхожда както към семеен бизнес. Освен това, президентът не вижда разликата между държавните и личните си интереси.

"Той встъпи в длъжност с много слаби познания за това как работи държавната власт и нямаше желание да се учи", казва още Болтън.

Припомняме, мемоарите му, в които той разкрива уличаваща информация за Тръмп, ще излязат от печат на 23 юни, въпреки опитите на Белия дом да спре публикуването им чрез съдебен иск.

Междувременно съветникът на Белия дом по търговските въпроси Питър Наваро оспори разкритията на Джон Болтън, че Тръмп е молил китайския лидер Си Дзинпин да му помогне да бъде преизбран. Наваро твърди, че е присъствал в стаята, където са разговаряли двамата държавни глави, но не е чул президентът да иска подобно съдействие.

Съветник в Белия дом твърди, че Тръмп не е молил Китай за помощ да бъде преизбран

Съветник в Белия дом твърди, че Тръмп не е молил Китай за помощ да бъде преизбран

Питър Наваро твърди, че е присъствал на срещата със Сидзинпин...