Съветникът в Белия дом по търговските въпроси Питър Наваро оспори разкритията на Джон Болтън, че президентът Доналд Тръмп е молил китайския лидер Си Дзинпин да му помогне да бъде преизбран.

Наваро твърди, че е присъствал в стаята, където са разговаряли двамата държавни глави, но не е чул Тръмп да иска подобно съдействие.

В изявление пред CNN Наваро определи написаното в книгата на Болтън като "идиотско" с оглед на твърдата политика на Тръмп по отношение на Китай във връзка с нечестните търговски практики на Пекин.

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Тръмп искал помощ от Си за преизбиране, зовял Китай да строи концентрационни лагери

Болтън пише, че Тръмп изобщо не е запознат със света

Припомняме, в мемоарите си, които трябва да излязат от печат на 23 юни, Болтън пише, че Тръмп е поискал помощта на китайския лидер Си Дзинпин за преизбирането му чрез изкупуване на повече земеделска продукция от американски фермери. За да спечели благоразположението на комунистическия лидер, той е пренебрегнал проблемните въпроси за човешките права в Китай и дори го е насърчавал да продължи изграждането на концентрационни лагери за задържане на представители на етническото малцинство уйгури.

Белият дом се опита да спре излизането на книгата чрез съдебен иск.

Белият дом опитва да спре книгата на Болтън

Белият дом опитва да спре книгата на Болтън

Защото съдържа класифицирана информюация