Висшият дипломат на ЕС Жозеп Борел обяснява на Сърбия, че несъвместимост с външната политика на ЕС "вече не е съвместима с амбицията на страната да се присъедини към съюза", съобщава "Екзит нюз".

В понеделник, по време на пресконференция след среща на външните министри на ЕС, Борел отново призова Сърбия да се ангажира с европейските ценности и външна политика.

"Министрите изразиха ясното си очакване към партньорите като бъдещи държави-членки, да се ангажират с европейските ценности и европейската външна политика. Тези, които все още не са го направили трябва възможно най-скоро да засилят съгласуването си и да приложат санкции", каза Борел.

Сърбия продължава да отхвърля призивите на ЕС за налагане на санкции срещу Русия след инвазията в Крим през 2014 г.

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Вучич: Сърбия ще продължи да следва активен европейски път

Сърбия е активно ангажирана във всички дейности, организирани в рамките на Берлинския процес

След инвазията в Украйна тази година Сърбия първо реши да не осъжда агресията, но след това бе притисната да гласува в полза на резолюции на ООН, които направиха точно това. Въпреки това у дома президентът Вучич омаловажи вота и запази реторика, възхваляваща Русия и нейния президент Путин. Белград е единствената столица в света, която е провеждала митинги в подкрепа на руската агресия срещу Украйна, докато контролираните от правителството сръбски медии всекидневно хвалят руската война.

"За мен е ясно ..., че поддържането на тесни връзки с режима на Путин вече не е съвместимо с изграждането на общо бъдеще с Европейския съюз. И двете неща едновременно не са съвместими. Да бъдеш неутрален днес по отношение на украинската война е фалшива концепция", заяви Борел.

Президентът Вучич смекчи съпротивата си срещу налагането на санкции срещу Русия през последните няколко седмици. Докато преди той обеща да не налага санкции, сега той обещава да се бори, докато може, за да устои на натиска на ЕС и САЩ.

"Всички биха казали, че Вучич обявява въвеждането на санкции. Не, ние ще се борим толкова дълго, колкото можем, за да поддържаме нашата политика и ние я следваме не защото печелим нещо от неналагането на санкции", каза Вучич, добавяйки, че санкциите срещу Русия ще донесат големи икономически загуби за Сърбия.

Остава да видим кога и дали Вучич ще отстъпи и ще обяви санкции срещу Русия, които най-вероятно ще бъдат разумно минимални предвид снизходителния подход на ЕС към Сърбия.

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Трудната раздяла на Сърбия с Русия

Сърбия, поради географското си положение, ще сподели енергийната и политическата съдба на Европа, каквато и да е тя