Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че страната му ще продължи да работи активно по европейския път, съобщава "Анадолу".

В изявление след среща с Мануел Саразин, специалния пратеник на Германия за Западните Балкани в Белград, Вучич каза, че Сърбия ще продължи да изгражда по-силни връзки с европейските нации.

"Сърбия е силно ангажирана във всички дейности, организирани в рамките на Берлинския процес, а инициативата "Отворени Балкани" е друг проактивен подход на страната ни към регионалната интеграция", каза той.

Той добави, че е изключително важно тези усилия да бъдат признати в ЕС, за да се насърчи и подкрепят страните от региона по европейския път.

По отношение на диалога между Белград и Прищина събеседниците се съгласиха, че това е единственият правилен начин за разрешаване на нерешени въпроси и постигане на устойчиво споразумение.

Вучич подчерта, че очаква конструктивна подкрепа за диалог и намиране на компромисно решение, което да даде възможност за трайна стабилност в региона с прилагането на съществуващите споразумения и преди всичко формирането на Съюза на сръбските общини, който липсва повече от девет години.

Саразин посочи, че политиката на разширяване и усилията за задълбочаване на сътрудничеството между страните от Западните Балкани ще бъдат сред приоритетите на германската външна политика през следващите години, като подчерта желанието за по-голямо участие на ЕС в региона.

Делегациите на Сърбия и Косово ще се срещнат в петък за нов кръг от преговори за нормализиране на отношенията.

ЕС води преговорите между двете страни от близо десетилетие, но процесът претърпя неуспехи поради засиленото напрежение през последните години.

Косово обяви независимост от Сърбия през февруари 2008 г. и е признато от повече от 100 държави, включително САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия и Турция.

Белград все още твърди, че Косово е отцепила се провинция. Китай и Русия са сред страните, които тепърва ще признаят Косово като независима държава.

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Вучич: Сърбия е под натиск да признае Косово заради Путин

Двете държави обтегнаха отношения заради изявленията на руския президент