Сърбия е под натиск бързо да признае Косово след изявленията на руския президент Владимир Путин. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на пресконференция за политическите и икономически проблеми, пред които е изправен Белград, съобщи N1.

Пресконференцията беше насрочена първо за миналия петък, но беше отложена преди пътуването му до Берлин и срещите с представители на германското правителство. Имаше спекулации, че Вучич може да обяви, че Сърбия се присъединява към санкциите срещу Русия, но това не се случи.

Вучич обеща на Шолц Сърбия да не разваля мира на Балканите

Вучич обеща на Шолц Сърбия да не разваля мира на Балканите

Позиция на Сърбия е трудна и допълнително усложнена от изявленията на Путин за Косово и Донбас

Вучич се опита да обясни какво има предвид Путин, когато е казал на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш, че Международният съд е създал прецедент за едностранното обявяване на независимост на Косово и че части от Украйна, граничещи с Русия, могат да обявят независимост.

Той каза, че западните служители сега се опитват да развалят аргумента на Путин, като казват, че Косово и Донбас са различни случаи.

"Сега имаме проблем, защото Западът ще призове Сърбия към признаване на Косово, за да могат да кажат на Путин, че Донбас и Косово не са един и същи въпрос, каза той и добави, че Косово ще бъде доминиращият въпрос в бъдеще. Нека ви кажа веднага, всички европейски лидери ми казаха, че Путин е настоявал за косовския случай в преговори с тях. той каза.

Вучич каза, че не очаква Русия да признае Косово и добави отново, че Сърбия плаща висока цена за това, че не наложи санкции на Русия.

Сръбският президент предупреди, че страната е "100 процента зависима от руския газ и ще продължи да бъде такава още поне две години". Той каза, че се водят преговори с руския "Газпром" за закупуването на природен газ, като добави, че сделката трябва да бъде подписана до края на май.

Русия уверява Сърбия, че няма да признае Косово, въпреки че го използва за Донбас

Русия уверява Сърбия, че няма да признае Косово, въпреки че го използва за Донбас

Русия вярва, че позицията на Сърбия да не налага санкции на Русия ще продължи и Москва няма да признае Косово

Според Вучич Сърбия е по пътя към Европа и ще продължи по-силно по този път.