Сръбският президент Александър Вучич обеща на германския канцлер Олаф Шолц, че Сърбия няма да развали мира и стабилността на Западните Балкани, съобщава "Екзит нюз".

"Сърбия няма да бъде причина за никакви проблеми в региона", каза Вучич на Шолц в Берлин, добавяйки, че "Западните Балкани ще имат мир и стабилност, що се отнася до нас".

Изявлението идва на фона на опасения в региона относно въоръжението на Сърбия от Русия и Китай и опасения, че най-близкият съюзник на Русия в Европа може да провокира конфликт в Косово и Босна и Херцеговина, където живеят значителни сръбски малцинства.

В отговор на призива на Шолц към заинтересованите страни да избягват конфликта в Босна и Херцеговина, където подкрепяният от Белград сръбски лидер Милорад Додик работи за разпускането на страната, Вучич каза, че "не смята, че една страна е виновна за проблемите".

Вучич повтори, че Сърбия ще запази пътя си към Европейския съюз, но този натиск за признаване на Косово никога не е бил "по-труден" и че коментарите на руския президент Владимир Путин за Косово са направили ситуацията "допълнително по-сложна" за Сърбия.

Путин направи паралели, макар и необосновани, между декларацията за независимост на Косово от Сърбия през 2018 г. и декларацията за независимост и признаването на украинските региони на Донбас от Русия.

Проруските медии в Сърбия срещу Путин

Проруските медии в Сърбия срещу Путин

Интересът на Русия, не е интересът на Сърбия, "Путин заби нож в гърба на Сърбия: той размени Косово за Донбас"

Канцлерът Шолц ясно заяви, че диалогът между Косово и Сърбия, който продължава от 2011 г. с малки резултати, трябва да доведе до споразумение, което включва взаимно признаване.

Вучич отбеляза също, че е разбрал ясно искането на германското правителство Сърбия да наложи санкции на Русия. Вучич се противопоставя на подобни призиви на ЕС след инвазията в Крим през 2014 г., като твърди, че Сърбия не трябва да съгласува външната си политика с ЕС, преди да стане член. Нахлуването в Украйна обаче засили натиска върху най-силния съюзник на Русия в Европа.

Сръбският президент коментира, че разговорите му с германския външен министър Аналена Бербок не са били лесни и добави, че позицията на Сърбия е трудна и сложна. "Нашата позиция е трудна, със сигурност изключително сложна и допълнително усложнена от изявленията на президента Путин. Ще говоря за това утре. Страхувам се от всичко, което предстои", каза Вучич пред репортери в Берлин. Той каза, че промяна в позицията на Германия за Косово "няма да се случи" и изрази задоволство от интереса на официалния Берлин да разговаря с Белград.

Сръбският президент трябва да се обърне към нацията в Белград в петък. Той трябваше да направи това обръщение и да проведе пресконференция миналия петък, но реши да го отложи. Вучич каза, че ще обясни засилващия се интерес към Сърбия в петък.

Той каза, че срещата му с Бербок се е фокусирала върху европейските перспективи на Сърбия, кризата в Украйна и ситуацията в Косово. Вучич ще се срещне с представители на сръбските политически партии, за да чуе мненията им.

Русия уверява Сърбия, че няма да признае Косово, въпреки че го използва за Донбас

Русия уверява Сърбия, че няма да признае Косово, въпреки че го използва за Донбас

Русия вярва, че позицията на Сърбия да не налага санкции на Русия ще продължи и Москва няма да признае Косово